Susikannasta kaivataan tarkempaa tietoa

Koirien kanssa metsästävien ja muiden koiraharrastajien mielenosoitus lauantaina Kuopion torilla muistutti jälleen petopolitiikan ammottavista haavoista. Susikiistoissa vastakkain eivät ole vain eläin ja ihminen vaan myös luonnonsuojelijoiden ja maaseudun asukkaiden maailmankuvat.

Kokemusten ja arvojen erilaisuudesta kumpuaa myös vaihtoehtoisia totuuksia suden yleisyydestä. Luonnonvarakeskus Luken laskennan mukaan Suomessa oli noin vuosi sitten 150–180 sutta. Metsästäjäpiireissä kannan koko on arvioitu huomattavasti virallisia lukuja suuremmaksi.

Täyteen yksimielisyyteen sopivasta määrästä tuskin voidaan päästä. Rakentavan keskustelun kannalta on kuitenkin tärkeää, että kanta-arvio on mahdollisimman vankalla tieteellisellä pohjalla. Vasta aloitettu susien jätösten DNA-tutkimus voi antaa tässä suhteessa arvokasta uutta tietoa.

Ainakin tutkimuksen tarpeesta näyttää vallitsevan yhteisymmärrys suojelijoiden ja susien vastustajien kesken. Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) esitti epäilyn, että Suomeen olisi istutettu epäpuhdasta, tarhattua susikantaa, jonka joukossa on koiran perimää. Tämä selittäisi joidenkin yksilöiden hakeutumisen pihamaille (Maaseudun Tulevaisuus 23.4.).

Liikaan tuttavallisuuteen löytyy toinenkin syy. Säännöllinen metsästys säilyttää susien luontaisen arkuuden ihmistä kohtaan. Pelotteen puuttuminen tekee niistä entistä uskaliaampia. Luvanvarainen kannanhoidollinen metsästys on edelleen paras tunnettu tapa pitää kanta kestävänä mutta hallinnassa.

Mitä varmempaan tietoon metsästys perustuu, sen parempi sekä sudelle että ihmiselle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meitä ravistelee iso murros

Löysää tietoturvaa

Keski-ikäiset haluavat rokata mukavasti

Rangaistuksia on voitava lieventää tai tiukentaa

Miljardiluokan juttu

Pitäkää riitanne, raivopäät

Sote kaipaa jatkossa joka miestä ja naista

Huuhaa ei kuulu julkisin varoin rahoitettavaksi

Hyvä kaupunki

Huono tasku on vain koriste

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.