Suu säkkiä myöten

Kuluttajat ovat tylyn totuuden edessä. Hinnat ovat nousseet pilviin, eivätkä kaikilla rahat riitä arjen pyörittämiseen. Palkkaneuvotteluiden tuloksena lihonut tilipussi on pian syöty kuiviin.

Oman talouden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin on monille kuluttajille työlästä. He eivät sisäistä, että nyt on tosi kysymyksessä. Oppi menee perille toki kantapään kautta, mutta jälki on silloin rumaa.

Viisaat ja kaukonäköiset ihmiset hoksasivat Yhdysvaltojen asuntolainakriisin puhjettua, että väki Euroopassakin on ennen pitkää lirissä. Näin on käynyt. Hinnat laukkaavat hallitsemattomasti. Inflaatio kiihtyy. Korot nousevat.

KAUKOVIISAAT kuluttajat aistivat vaaran merkit jo viime syyskesällä. Tuolloin pörssiosakkeista sai vielä kelpo hinnan, mutta jo vuodenvaihteessa niiden arvo oli sulanut osittain lähes kestämättömälle tasolle. Nyt kesähelteillä osakesalkkuun mahtuu vaikka ylimääräinen eväspaketti, sen verran arvot ovat sulaneet.

Pörssikurssien alamäki on pyyhkäissyt piensijoittajien salkuista yli 60 miljardia euroa taivaan tuuliin!

Osakesäästäjille voisikin antaa ilmaisen neuvon: Älkää myykö mitään. Paniikkiin sortuminen olisi iso virhe. Hyvät ajat palaavat. Sen historia on todistanut.

Viestin voisi muotoilla toisinkin: Ostakaa heti tai viimeistään syksyllä. Ei kuitenkaan mitä tahansa. Pitää olla substanssia. Pikavoittoja ei ole jaossa. Iso tili tulee, mutta ehkä vasta vuosien kuluttua.

PIENITULOISELLA on nyt muutakin mietittävää kuin Nokian tai Fortumin osakkeiden hintakehitys. Päänsärkyä aiheuttavat esimerkiksi eilen kohonneet bussitaksat. Lipulle tuli lisää hintaa keskimäärin kuusi prosenttia.

Suomalaiseen perheeseen iskevät ikävimmin kallis ruoka ja energia. On siinä perheenpäällä keplottelemista, kun maitolitran hinta hipoo kohta kahta euroa. Samalle tasolle noussee myös ysivitonen bensa. Ruoki siinä perhe, osta lapsille bussiliput, aja omalla pirssillä töihin ja pidä koti lämpimänä!

Lienee niin, että useimmat perheet ovat rajuista hinnankorotuksista lähinnä hämmentyneitä. Puolisolle ja kavereille jeesustellaan, että auton tankkaaminen maksoi yli sata euroa. Päivän ruokakorille tuli hintaa sata viisikymppiä. Rautanaulakilokin maksoi maltaita. Hintaralli on puheenaihe kotona, työpaikoilla, toreilla ja terasseilla.

Kansa ei pelkästään päivittele rajuja hinnankorotuksia. Se on jo kauhuissaan.

KYLMÄÄ KYYTIÄ on luvassa jatkossakin. Tuoreen tiedon mukaan inflaatio laukkaa euroalueella yli neljän prosentin vauhdilla. Euroopan Keskuspankin (EKP) odotetaan huomenna nostavan ohjauskorkoa neljännesprosentin 4,25 prosenttiin. Siinä on purtavaa asuntovelalliselle.

Polttoaineen nykyinen huima hinta saattaa olla puolestaan kevyttä keittoa tulevaisuudessa. Öljyn tuottajamaiden järjestön OPECin johtaja Chakib Khelil varoitti maanantaina, että mikäli poliittinen kriisi Iranissa johtaa öljyn tuotannon pysäyttämiseen, öljyn hinta nousee jopa 400 dollariin tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-laadun tynnyrihinta nousi jo uuteen ennätykseen 143,53 dollariin toissapäivänä. Syynä oli Lähi-idän jännittynyt tilanne.

Ajatelkaapa, 400 taalaa tynnyriltä... Mitä sen jälkeen tapahtuu suomalaisessa yhteiskunnassa?

KULUTTAJABAROMETRI julkaistiin viime viikon lopulla. Sen mukaan kuluttajien odotukset Suomen talouden kehityksestä olivat kesäkuussa synkimmät sitten vuoden 1990 lopun. Samalla kuluttajien arviot omasta taloudestaan olivat varovaisimmat sitten kesän 1997.

Myös yritykset ovat varpaillaan. Isot metsäfirmat ovat jo varoittaneet, että työvoimaa saatetaan karsia ilman Venäjän mahdollisia puutullejakin. Useista muista suurista firmoista on tihkunut lisää ikäviä signaaleja.

Faktojen valossa ihmisten on parasta olla taloudellisissa ratkaisuissaan varovaisia ja maltillisia. Useimmat joutuvat laskemaan ja suunnittelemaan oman taloutensa uusiksi. Keskivertokansalaisilla onkin, mistä karsia.

Lyijykynä, kumi ja ruutupaperi kannattaakin kaivaa esille heti eikä ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.