Suunta kestovaippoihin

Kela suunnittelee poistavansa kertakäyttövaipat äitiyspakkauksesta (Kaleva 9.12.). Nykyisessä äitiyspakkauksessa niitä on kaksi pakettia. Kelan äitiysavustusraadin mukaan pakkauksesta halutaan tehdä entistä ympäristöystävällisempi. Virallista päätöstä kertakäyttövaipoista luopumiseksi ei ole vielä tehty, sillä tarjouskilpailun valitusaika ei ole päättynyt. Päätös tehdään kuitenkin lähiaikoina.

Kestovaipat tulivat mukaan pakkaukseen vuonna 2006. Kelan äitiysavustusraati haluaa nyt viestittää entistä ponnekkaammin, millaiset tuotteet ovat hyödyllisiä ja hyviä käyttää.

Äitiysavustuspakkaus on yhteiskunnan lahja jokaiselle vastasyntyneelle ja hänen perheelleen. On oikein, että pakkauksen sisällöllä on myös ohjaava tehtävä. Jokainen vauva tarvitsee vaippoja 2-3 vuotta, useita joka päivä. Kertakäyttövaipoista on tullut kotitalouksien suurin yksittäinen kaatopaikkajäte. Yksi lapsi tuottaa tätä jätettä vaippa-aikanaan noin 1 500 kiloa. Jätteen hajoaminen kestää vähintään vuosikymmeniä.

Kestovaippojen käyttäminen vaatii työtä. Vettä, sähköä ja pesuaineita kuluu melkoisia määriä. Kauppalaskussa syntyy kuitenkin säästöä. Tietenkin on niin, että se mikä sopii yhdelle lapselle ja perheelle, on toisaalla aivan mahdotonta. Äskettäin julkisuudessa käytiin kiivasta mielipiteiden vaihtoa siitä, voiko lapsi käyttää kestovaippoja päiväkodissa. Joidenkin mielestä kestovaippoja voi käyttää päiväkodissa, joidenkin toisten mielestä ei missään tapauksessa.

Toivottavasti äitiysavustuspakkauksen kestovaippoihin ainakin tutustutaan ennakkoluulottomasti ja pysähdytään pohtimaan vaipparallia eri puolilta, myös ympäristönäkökulmasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.