Suunta kestovaippoihin

Kela suunnittelee poistavansa kertakäyttövaipat äitiyspakkauksesta (Kaleva 9.12.). Nykyisessä äitiyspakkauksessa niitä on kaksi pakettia. Kelan äitiysavustusraadin mukaan pakkauksesta halutaan tehdä entistä ympäristöystävällisempi. Virallista päätöstä kertakäyttövaipoista luopumiseksi ei ole vielä tehty, sillä tarjouskilpailun valitusaika ei ole päättynyt. Päätös tehdään kuitenkin lähiaikoina.

Kestovaipat tulivat mukaan pakkaukseen vuonna 2006. Kelan äitiysavustusraati haluaa nyt viestittää entistä ponnekkaammin, millaiset tuotteet ovat hyödyllisiä ja hyviä käyttää.

Äitiysavustuspakkaus on yhteiskunnan lahja jokaiselle vastasyntyneelle ja hänen perheelleen. On oikein, että pakkauksen sisällöllä on myös ohjaava tehtävä. Jokainen vauva tarvitsee vaippoja 2-3 vuotta, useita joka päivä. Kertakäyttövaipoista on tullut kotitalouksien suurin yksittäinen kaatopaikkajäte. Yksi lapsi tuottaa tätä jätettä vaippa-aikanaan noin 1 500 kiloa. Jätteen hajoaminen kestää vähintään vuosikymmeniä.

Kestovaippojen käyttäminen vaatii työtä. Vettä, sähköä ja pesuaineita kuluu melkoisia määriä. Kauppalaskussa syntyy kuitenkin säästöä. Tietenkin on niin, että se mikä sopii yhdelle lapselle ja perheelle, on toisaalla aivan mahdotonta. Äskettäin julkisuudessa käytiin kiivasta mielipiteiden vaihtoa siitä, voiko lapsi käyttää kestovaippoja päiväkodissa. Joidenkin mielestä kestovaippoja voi käyttää päiväkodissa, joidenkin toisten mielestä ei missään tapauksessa.

Toivottavasti äitiysavustuspakkauksen kestovaippoihin ainakin tutustutaan ennakkoluulottomasti ja pysähdytään pohtimaan vaipparallia eri puolilta, myös ympäristönäkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.