Suunta muuttui

Matkapuhelinyhtiö Nokian osakkeenomistajilla oli pitkästä aikaa aihetta pieneen juhlaan torstaina. Yhtiön osavuositulos oli odotettua parempi, ja osakkeen arvo ponnahti roimaan nousuun iltapäivällä. Monille päivä oli kuitenkin sysimusta. Yhtiö ilmoitti vähentävänsä maailmanlaajuisesti 1 800 työntekijää. Suomessa vähennystarve on enintään 850 ihmistä.

Nokian tulokseen kohdistui nyt erityisen suurta mielenkiintoa, sillä kanadalainen Stephen Elop oli aloittanut yhtiön toimitusjohtajana noin kuukausi sitten. Hänen kättensä jäljet on nähtävissä siinä, mitä Nokia aikoo tehdä lähiaikoina. Mies on ilmiselvästi pistänyt tuulemaan. "Kuherruskuukauden" päättyminen on myös huomattu markkinoilla.

Maailman suurimman matkapuhelinyhtiön tulos, liikevaihto ja matkapuhelinyksiön liikevoittomarginaali olivat odotettua parempia. Myös puhelinten keskihinta ylitti odotukset. Tulosta luonnehdittiin analyytikkopiireissä jopa "hyytävän hyväksi". Nokia ei ole tottunut näin ylistäviin lausuntoihin viime vuosina.

Nokia on saanut uudenlaista ilmettä tekemiseensä, mutta silti on ennenaikaista arvioida, onko suunta lopullisesti muuttunut. Yhtiö ilmoitti, että sen markkinaosuus pienenee "hieman". Sillä ei ole dramaattista merkitystä, jos kalliiden älypuhelinten myyntiä saadaan lisättyä. Ongelmana tässä mielessä ovat edelleen Pohjois-Amerikan markkinat, jossa vastassa on vakuuttavasti tulosta tahkonnut amerikkalainen laitevalmistaja Apple.

Stephen Elop ilmoitti torstaina, että Nokia on suurten muutosten edessä. Tavoitteena on kääntää ison laivan suuntaa operatiivisilla ja strategisilla parannuksilla. Niistä saatiin nyt esimakua jättipotkujen muodossa. Nokia on valinnut uuden suunnan, ja sillä tiellä on odotettavissa myös tuskallisia hetkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.