Suuntana pohjoinen

Joroisten, Juvan ja Rantasalmen JJR-allianssi on ollut ennakkoluuloton yritys hoitaa kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kolmen kunnan yhteistyöllä ja tehtäviä jakaen.

Yhteistyö on myös toiminut, mutta maantiede osoittautui kuitenkin lopulta kunnallisten virka- ja luottamusmiesten tahtoa voimallisemmaksi. Joroinen, jonka väestö on tottunut asioimaan pohjoisessa Varkaudessa, on päättänyt luopua allianssista ja järjestää sosiaali- ja terveydenhuoltonsa jatkossa yhteistyössä Varkauden ja todennäköisesti myös Heinäveden kanssa.

Joroisten valtuuston päätös oli yksiselitteinen: kaksi kolmasosaa kannatti Varkaus-Heinävesi -vaihtoehtoa, yksi kolmannes olisi halunnut jatkaa vielä JJR-allianssin puitteissa. Uusiin puihin sosiaali- ja terveydenhuolto pannaan Keski-Savossa vuoden 2013 alusta.

Suomen kuntakartta on muotoutumassa yhä selvemmin työssäkäyntialueitten mukaan. Siitä todistaa myös Etelä-Savon kolmen pohjoisen kunnan yhteistyön kariutuminen. Joroislaisten päätös jättää rantasalmelaiset ja juvalaiset tyhjän päälle. Kaksistaan niiden voimat eivät riitä, vaan molemmat joutunevat ratkomaan syntyneen ongelmansa naapurikaupunkiensa kanssa - toinen Savonlinnan, toinen Mikkelin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.