Suuresta pieneen

Kuopio valmistautuu jokasyksyiseen kirjallisuustapahtumaansa Kirjakanttiin. Kaunokirjallisuus on osoittanut selviä elpymisen merkkejä Savossa viime vuosina, joten alkavan viikonvaihteen tapahtumissa riittää kyllä mielenkiintoista puhuttavaa ja kuultavaa. Aika näyttää, riittääkö sitä myös jatkossa.

Kirjoja luetaan ja painetaan enemmän kuin koskaan, mutta koko kirja-ala on nyt muutoinkin yleisen kiinnostuksen kohteena. Kirjailijoitten ja avainhenkilöitten näyttävät lähdöt maan suurimmasta kustannustalosta WSOY:stä ovat panneet miettimään, miten kirjan käy tulevaisuudessa.

WSOY:n sisäiset ongelmat eivät heikennä kaunokirjallisuuden asemaa, päinvastoin meneillään oleva murros saattaa koitua romaanitaiteen ja runouden eduksi. Perinteisten suurkustantamojen rinnalle syntyy nyt jatkuvasti uusia pienkustantamoja, joissa kirjojen sisältö on vielä tärkeämpi kuin niiden markkinointi.

Uusin ilmiö on, että kirjailijat alkavat perustaa kustannusosuuskuntia. Tällöin heidän tekijänpalkkionsa saattavat jopa enemmän kuin kaksinkertaistua siitä, mitä ne ovat olleet perinteisissä kustannusyhtiöissä. Myös kirjojen omakustannus lisääntyy, kun uusi tekniikka on pudottanut painamisen hintaa rajusti alaspäin.

Tulossa ovat myös sähköiset kirjat. Kirjailijalle sen ei pitäisi olla missään nimessä uhka, koska sähköistä kirjaa ei osteta hienojen kuorien vaan kiintoisan sisällön vuoksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.