Suuret virrat vyöryvät kiintiöiden ohi

Kuopion kaupunki ottaa vastaan 80 Syyriasta kotoisin olevaa pakolaista. Ensimmäiset lapsiperheet asettuvat kaupunkiin syyskuussa (Savon Sanomat 12.7.).

Uutinen on paikallisesti tärkeä, sillä maahanmuuttajat muuttavat maatamme. Vielä merkittävämpi se on niille pakolaisleireiltä poimituille ihmisille, jotka ovat odottaneet elämän jatkumista jossain uudessa kotimaassa.

Missä maassa, siihen sotaa paenneilla itsellään ei usein ole paljoakaan mahdollisuuksia vaikuttaa. Mikä tahansa maa on yleensä parempi vaihtoehto kuin viipyminen vaikeissa oloissa ilman tietoa määränpäästä.

Syyrian sisällissota on pakottanut yli kolme miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa ja lähtemään maanpakoon. Arviolta 2,9 miljoonaa pakolaista asuu tällä hetkellä väliaikaisesti naapurimaissa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vetosi perjantaina Euroopan valtioihin, jotta ne ryhtyisivät tositoimiin tilanteen helpottamiseksi. Tähän mennessä noin 123 600 eli neljä prosenttia Syyrian pakolaisista on hakenut turvapaikkaa Euroopasta. Yli puolet heistä asuu Saksassa tai Ruotsissa. Lisäksi syyrialaisia on paljon Hollannissa, Sveitsissä ja Bulgariassa.

Suomi on luvannut ottaa tänä vuonna vastaan 1 050 kiintiöpakolaista. Aiemmin kiintiö on ollut pitkään 750, mutta määrää on kasvatettu Syyrian tilanteen takia. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että myös ensi vuoden kiintiö olisi pidettävä korkeammalla tasolla. Se tarkoittaisi, että Suomeen otetaan 500 syyrialaista.

Pakolaisuuden mittasuhteita on vaikea käsittää. Vaikka kiintiöt pelastavat yksittäisiä ihmisiä, ne eivät paljoa auta koko ongelman ratkaisemisessa. Tämän tietävät myös pakolaiset itse. Siksi kiintiöpakolaisuus on jäänyt kapeaksi, viralliseksi poluksi, jonka ohi todelliset kansainvaellusten virrat vyöryvät.

Kun Syyrian tilanteessa ei näy ratkaisua, kasvava osa pakolaisista pyrkii nyt omin neuvoin kohti pohjoista. He lähtevät pitkälle ja vaaralliselle matkalle etsimään turvaa ja toisinaan myös sukulaisiaan.

Liikehdintä näkyy Välimerellä. Viime vuonna pelkästään Italian rannikolta poimittiin talteen yli 11 000 maahan luvattomasti pyrkivää syyrialaista, ja määrä näyttää kasvavan. Vielä voimakkaampana paine tuntuu tällä hetkellä Kreikan itäisillä saarilla, minne pakolaiset saapuvat Turkista.

UNHCR:n mukaan kipeimmin turvaa Euroopasta tarvitsisi lähitulevaisuudessa noin 100 000 syyrialaista vuodessa. Haasteeseen kyetään tuskin vastaamaan, sillä syyrialaiset eivät ole ainoa Eurooppaa kohti pyrkivä pakolaisryhmä. Viimeisin, akuutti ongelma on puhjennut Syyrian naapurissa Pohjois-Irakissa.

EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex laskee, että alkuvuoden aikana unionin ulkorajoilta on tavoitettu yli 80 000 maahanpyrkijää (HS 9.7.).

Sitä, kuinka moni on päässyt viranomaisten ohi, ei tiedä kukaan. Pitävää muuria on mahdotonta rakentaa, eikä Eurooppakaan pysty suojautumaan maailmalta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Kansa ohjasi päättäjiä

Puijon kehittämiseen vihdoin askelmerkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.