Suuri kuntauudistus on pahasti tuuliajolla

Savon Sanomien ja Yle Savon järjestämä vaalitorikiertue jatkuu tänään Iisalmessa. Kiertue alkoi maanantaina Kuopiosta, jossa järjestettyyn paneelikeskusteluun osallistui nippu eduskuntapuolueiden terävintä johtoa. Niin kuin arvata saattoi, leijonanosan keskustelusta vei väittely hallituksen kunnianhimoisesta kuntauudistuksesta. Siitä keskustellaan tänään myös Iisalmessa.

Kuntauudistuksesta keskusteltiin keskiviikkona eduskunnassakin, jossa hallitus vastasi suurimman oppositiopuolueen eli perussuomalaisten asiasta tekemään välikysymykseen. Perussuomalaiset syyttää hallitusta opposition työntämisestä syrjään uudistuksen valmistelusta. Puolue ei myöskään usko, että suurkunnat voisivat tuottaa palvelut sen paremmin kuin pienetkään.

On hyvä asia, että perussuomalaiset haluaa kuntavaalien alla keskustella eurokriisin ohella myös niistä asioista, joista vaaleissa valittavat uudet valtuustot voivat päättää. Hallituspuolueet ovat vakuutelleet, että pakkoliitoksiin ei turvauduta. Se tarkoittaa ainakin teoriassa sitä, että kuntauudistuksen kohtalo on niiden ihmisten käsissä, joille äänestäjät vaaleissa antavat valtakirjan.

Kovin linjakkaaksi perussuomalaisten toimintaa ei silti voi kehua. Perussuomalaisilla ei nimittäin ole minkäänlaista omaa vaihtoehtoista mallia. Aivan varmasti puolueessa on ihmisiä, jotka ymmärtävät, että nykymenolla suuri osa kunnista ajautuu taloudelliseen ahdinkoon ja alueellinen epätasa-arvoisuus vain syvenee. Jotakin on siis tehtävä. Mitä, sitä perussuomalaiset ei osaa kertoa.

Äänestäjiä ei luonnollisesti lohduta, että lähes yhtä neuvottomia ovat myös muut puolueet. Keskusta on nostanut kuntauudistuksen vastustamisen tärkeimmäksi vaaliteemakseen, mutta kovin kirkas ei ole senkään vaihtoehto: milloin puhutaan kuntayhteistyöstä, milloin väläytellään puolueen ikitavoitetta eli jonkinlaista maakuntahallintoa kuntien ja valtion väliin.

Hallitus on tarrautunut vahvoihin peruskuntiin. Ajatus kulkee niin, että kuntien on oltava tarpeeksi vahvoja, jotta ne selviytyisivät kunnille nykyäänkin sälytetyistä tehtävistä. Samaan aikaan hallituksessa kuitenkin valmistellaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, joka oleellisesti liittyy kuntien ja valtion väliseen tehtävänjakoon. Valmistelu vain ei tunnu etenevän ja määräajat paukkuvat.

Kuntauudistus on Jyrki Kataisen hallituksen ylivoimaisesti kunnianhimoisin yksittäinen tavoite, joka on kirjattu hallitusohjelmaan. Liikkeelle hallitus lähtikin rinta pystyssä ja päättäväisyyttä uhkuen. Puhti kuitenkin alkoi hävitä jo vuosi sitten, kun SDP ryhtyi ottamaan hajurakoa kokoomusministeri Henna Virkkusen paimentamaan uudistukseen.

Uudistuksen aikatauluakin on jo kertaalleen jouduttu väljentämään. Kuntauudistuksen raamit säätelevästä rakennelaista on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle viimeistään ensi vappuna. Kiire taitaa tulla.

Samaan aikaan suuri osa kunnista elää epätietoisuudessa. Se ei ole hyvä asia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.