Suurin savolainen

Muutama vuosi sitten etsimme televisio-ohjelman voimalla kaikkien aikojen suurinta suomalaista. Yllätys ei ollut, että kärkeen nousivat C.G.E. Mannerheim, Risto Ryti ja Urho Kekkonen. Presidenttien ohella kymmenen kärjessä olivat myös muun muassa kulttuurivaikuttajat Jean Sibelius ja Aleksis Kivi sekä suomen kielen isä Mikael Agricola ja arkkiatri Arvo Ylppö.

Jos lähtisimme etsimään samalla mallilla kaikkien aikojen suurinta savolaista, päätyisi etsintä jo alkuvaiheessa Kekkoseen. Kekkonen syntyi Lepikon torpassa, mutta hänen sydämensä oli Kainuussa, joten jätetäänpä Kekkonen tällä kertaa kisan ulkopuolelle.

Savolaisista irtioton ottanut ja taas tamperelaistunut Seppo Roth listasi Selviytymisoppaassaan toista sataa suurinta savolaista. Joukkoon mahtuivat mm. presidentti Martti Ahtisaari, poliisikoira Aku ja pornotähti Rakel Liekki. Ahtisaaren Roth tosin noteerasi vain kahdeksasosasavolaiseksi, joten hän putoaa tällä perustella myös omalta listaltani pois Kekkosen tapaan.

Suurimpien suomalaisten kärkisijoille ei mahtunut yhtään yritysmaailman edustajaa. Tämä on ymmärrettävää, sillä yrittäjät eivät ole samalla tavalla julkisuudessa kuin poliitikot ja kulttuurielämässä vaikuttaneet.

Yrittäjillä tai elinkeinoelämän johtajilla ei siis ole mitään mahdollisuuksia menestyä televisiokisassa, vaikka esimerkiksi Jorma Ollila kuuluisi ehdottomasti ainakin kymmenen suurimman suomalaisen joukkoon saavutustensa perusteella. Televisiokisassa hänen sijoituksensa taisi olla viidenkymmenen heikommalla puolella.

Politiikkaa, kulttuuria ja urheilua löytyy

Savosta löytyy politiikan raskaan sarjan vaikuttajia, vaikka Ahtisaari ja Kekkonen jätetäänkin sivuun.

Suurimpien savolaisten kärkiryhmään voidaan varmasti nostaa muun muassa kaksinkertainen pääministeri ja moninkertainen ministeri Ahti Karjalainen, jonka syntymäkoti seisoo Hirvensalmella Etelä-Savossa.

Viime lauantaina 60 vuotta täyttänyt varapuhemies Seppo Kääriäinen on toiminut Suomen politiikassa kolme vuosikymmentä. Tämän taatusti sataprosenttisen savolaisen vaikutus lähivuosikymmenten suuriin poliittisiin ratkaisuihin on tuntuvasti suurempi kuin yleisesti tiedetään.

Täysiverinen savolainen on myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen, mutta hänen sijoituksensa tässä kisassa tulee ajankohtaiseksi parin kolmen vaalikauden kuluttua. Toivottavasti mies pitää pintansa etelän houkutuksia vastaan ja pysyy Savon edusmiehenä jatkossakin.

Kaikki edellä mainitut ovat siinäkin mielessä aitoja savolaisia, että heidän vaalipiirinsä on Savossa.

Suuri sosiaalidemokraatti Paavo Lipponen kuuluu samaan osa-aikasavolaisten sarjaan kuin Ahtisaari ja Kekkonen. Lipponen ei olekaan suuresti kuulutellut savolaisuuttaan vaan nimenomaan kuopiolaisuuttaan, joka on hieman eri asia.

Pienempi sosiaalidemokraatti Erkki Liikanen kuuluu myös suurten savolaisten poliittisten vaikuttajien sarjaan. Hänkin oli koko ajan kansanedustaja Etelä-Savosta. Hänen poliittisen uransa huipennus saattaa odottaa vuotta 2012.

Kulttuurielämän vaikuttaja Savosta löytyy August Ahlqvististä lähtien. Hän on se mies, joka teilasi Seitsemän veljestä niin, ettei siitä jäänyt kiveä kiven päälle. Ainoana naisena virallisen liputuspäivän saanut Minna Canth kuuluu ilman muuta suurten savolaisten kulttuurivaikuttajien joukkoon, vaikka tulikin Kuopioon vasta varttuneella iällä Tampereen ja Jyväskylän kautta. Hän oli myös menestyvä liikkeenharjoittaja.

Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalainen ja hänestä kertovan Viimeiset kiusaukset -oopperan säveltänyt akateemikko Joonas Kokkonen kuuluvat myös suurten savolaisten joukkoon.

Urheilun puolella suuruuksia on ennen kaikkea hiihdossa. Iisalmen Visan Klaes Karppinen oli maailman ykköshiihtäjiä 1930-luvulla. Kangasniemen Virpi Kuitunen puolestaan keräsi lähes koko voittopotin vuosi sitten MM-kisoista ja voitti maailman cupin myös tänä vuonna.

Työn ja leivän tarjoajat

Vanhan hokeman mukaan suuret suomalaiset yritysjohtajat tulevat lännestä ja politiikan ja kulttuurin vaikuttajat idästä.

Tämä pitää osittain paikkansa, kun puhumme yritysten palkkajohtajista, jotka ovat Etelä- ja Länsi- Suomessa koulutettuja diplomi-insinöörejä tai kauppatieteiden maistereita. Näiden alojen koulutusta ei idässä ole tähän mennessä kovin paljon annettu.

Omat rahansa ja osaamisensa peliin laittaneita yritysjohtajia sen sijaan Savosta löytyy enemmän kuin monesta maakunnasta yhteensä.

Kolumnistikollega Jaakko Kekoni listasi viikko sitten tämän päivän savolaiset patruunat, jotka ovat tarjonneet työtä ja leipää kotimaakunnassa tuhansille naisille ja miehille.

Menneiden vuosikymmenten suurten savolaisten liikemiesten ehdottoman kärjen muodostavat kauppaneuvokset Birger Hallman, Gust. Ranin ja Herman Saastamoinen.

Kolmesta kauppaneuvoksesta suurimmaksi nousi Saastamoinen. Pielavedeltä hyvin vaatimattomista oloista lähtenyt Saastamoinen tuli Kuopioon 21-vuotiaana vuonna 1871. Hän loi muutamassa vuosikymmenessä yritysryhmän, jonka vaikutus on vaikkapa työpaikoilla ja savolaisten hyvinvoinnin kohentamisella mitattuna suurin yhden ihmisen koskaan Savossa aikaansaama.

Kouluja käymätön suurliikemies koulutti pojistaan maailman kansalaisia, tämän päivän termeillä globaaliin maailmanmenoon sopeutuvia diplomaatteja ja liikemiehiä. Vanhin poika Armas Herman Saastamoinen oli Suomen ensimmäinen suurlähettiläs Washingtonissa. Onni Herman Saastamoinen puolestaan sai itsenäisen Suomen ilmavoimissa ensimmäisenä suomalaisena lentolupakirjan heinäkuussa 1918.

Petteri Karttusen johtama Saastamoisen Säätiö julkaisi vuonna 2005 upean historiikin Saastamoisen perheyrityksen tarinasta. Sata vuotta Saastamoisen historiaa osoittaa, että kaikkien aikojen suurin savolainen on Herman Saastamoinen.

Kirjoittaja on Kuopion kauppakamarin toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.