Suurinvestointi Varkauteen

Seitsemän suurta itäsuomalaista jätehuoltoyhtiötä on valmistellut yhteisen jätteenpolttolaitoksen rakentamista. Laitoksen hinnaksi on laskettu noin sata miljoonaa euroa, ja tällainen suurinvestointi kiinnostaa näinä aikoina tietysti moniakin paikkakuntia.

Viime vaiheissa vaihtoehdoiksi ovat seuloutuneet Kiteen Puhos Keski-Karjalassa tai Varkaus Keski-Savossa, joista jälkimmäinen näyttää selvinneen nyt voittajaksi. Ratkaisevaa oli, että Joensuu asettui taloudellisin perustein Varkauden kannalle.

Riikinnevan kaatopaikan yhteyteen rakennettavasta jätteenpolttolaitoksesta on tarkoitus tehdä lopulliset päätökset vielä ennen kesää. Noin 50 megawatin laitoksen on määrä käynnistyä viimeistään 2015.

Vaikka sijoituspäätös perustuu ennen muuta taloudellisiin laskelmiin, Varkaus on luonnollinen valinta yksistään maantieteellisin perustein. Mikkelistä, Savonlinnasta, Joensuusta tai Kuopiosta katsottuna se on keskeisellä paikalla. Varkaudessa on myös Suomen tämän hetken paras polttotekniikan tietämys, jota hyvällä menestyksellä kaupitellaan myös maailmalle.

Sadan miljoonan investointi on merkittävä piriste koko Varkauden alueen elinkeinoille. Jätteet olivat pitkään pelkkää jätettä, joutavaa kaatopaikkatavaraa. Ympäristötietouden kasvaessa ja energian hinnan kallistuessa roskatkin ovat yllättäen rikkautta oikein käsiteltyinä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.