Suursiivouksen aika koitti

Juuri käynnistynyt Hyvään virkakieleen! -kampanja lupaa puhtia viranomaisten kielen selkeyttämiseen. Tuskin mikään kampanja voisi olla tärkeämpi, sillä kieli paitsi yhdistää myös erottaa ja syrjäyttää.

Sitä, jonka ei ymmärrä kieltä, on helppo huijata. Se, joka ilmaisee asiansa muodollisesti väärin, on helppo ohittaa pätemättömänä. Näin tapahtuu valitettavasti Suomessakin, vaikka oma kielemme on moniin muihin kulttuureihin verrattuna tasavertainen, eikä ihmisiä syrjäytetä esimerkiksi heidän kotimurteensa perusteella.

Jokainen suomalainen tietää kuitenkin kokemuksesta, että virkakieli on monimutkaista ja vaikeaselkoista. Aina se ei avaudu edes sitä kirjoittaville asiantuntijoille itselleen. Kuinka tavalliset ihmiset sitten voisivat hoitaa asioitaan ja valvoja omia etujaan toimiessaan viranomaisten kanssa?

Onneksi kieli on ihmisten oma luomus, joten sitä voi muuttaa. Lisäksi kieltä pitää huoltaa. Virkakielikampanjaa voisikin nimittää yhteisen äidinkielemme huoltotaloiksi tai suursiivoukseksi. Tavoitteena on poistaa turhat hallintosanojen kasat ja kiemuraiset lauseet. Samalla ilmaisu muuttuu selkeäksi ja ymmärrettäväksi.

Hyviä esimerkkejä löytyy jo muun muassa Kelasta, joka on uusinut lomakkeitaan ja ohjeitaan selkokielisiksi. Kuntien pitäisi seurata heti perässä.

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.