Suurten ehdoilla

Mielet ovat matalilla Pohjois-Savon pienissä, yksityisissä ambulanssiyrityksissä, kun iso helsinkiläinen HES Sairaankuljetus sai urakkakilpailun perusteella hoitaakseen Kuopion yliopistollisen sairaalan kuljetukset ainakin kahden seuraan vuoden aikana. Rahallisesti on kyse reilun miljoonan euron potista.

Valtakunnalliseksi levittäytyvän helsinkiläisen firman tarjous oli vajaat 150 000 euroa halvempi kuin toiseksi edullisimman tarjouksen jättäneen Med Groupin, joka sekään ei ole paikallinen, vaan vantaalainen firma. Siilinjärveläinen ambulanssiyrittäjä Esa Väätäinen sanoo Savon Sanomien haastattelussa, että pieniä yrityksiä tapetaan nyt hinnalla. Markkinoita vallatessaan isoilla yhtiöillä on vara toimia muutamia vuosia suoranaisella tappiolla.

Julkisten hankintojen kilpailuttaminen on yksi EU-ajan myötään tuomia muutoksia Suomessa. Kuntien ylläpitämällä Kysilläkin on siihen velvollisuus kaikissa suurissa hankinnoissa. Monissa kunnissa kilpailutus on viety äärimmäisyyksiin niin, että jopa koulukeittiöiden tarvitsemat perunat on päätetty ostaa paikallisten viljelijöiden protesteista huolimatta ulkomailta.

Kilpailutuksessakin Suomi on osoittautunut EU:n tunnolliseksi mallioppilaaksi tai paavillisemmaksi kuin paavi itse. Unionin ideologiaa lähemmin tuntevat ovat todenneet esimerkiksi kuntien elintarvikehankinnoista, että tarjouskilpailun ehdoissa voidaan antaa arvoa myös paikallisuudelle.

Kys on kuitenkin tehnyt nyt oman sitovat ratkaisunsa ambulanssikuljetuksista lähivuosiksi. Nyt vain pitää seurata, miten vakiintuneet paikalliset yritykset selviävät eteenpäin. Jos katoa käy, siitä seuraa, että seuraavalla sopimuskierroksella ei tule omasta maakunnasta edes tarjouksia.

Pienten ainoa pelastus on tiivis yhteistyö toisten pienten kanssa. Tätä ei ole ehkä vielä ymmärretty riittävän hyvin EU-Suomessa. Kannattaisi lukea Jonathan Swiftin klassikkoteosta Gulliverin retket, jossa pikkiriikkiset lilliputit selättävät isompansa heti ensilehdillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.