Suurten pokka pettää

Tuoreimmat puolueiden kannatusta mittaavat luvut ovat saaneet vipinää politiikkoihin. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Hannes Manninen (kesk.) ehdotti toissapäivänä harkittavaksi kolmen suurimman puolueen yhteishallitusta. Kokoomuksen, SDP:n ja keskustan varaan rakentuva hallitus ei kuitenkaan saa tukea.

Manninen kertoi ajatuksistaan päättyneellä viikolla julkaistun mielipidemittauksen (HS 15.10.) jälkeen. Se osoittaa, että kaikkien kolmen suurimman puolueen kannatus on laskenut. Tulokset tosin asettuvat virhemarginaalin sisään. Mielenkiintoisinta luvuissa on kaksi asiaa: kokoomuksen ja vihreiden kannattajien kasvava epävarmuus puoluevalinnasta ja perussuomalaisten kannatuksen vahvistuminen.

Perussuomalaisten kannatusprosentti on nyt 12,5. Suuret puolueet ovat suhtautuneet tähän mennessä maltillisesti Timo Soinin johtamien perussuomalaisten rynnistykseen. Mannisen perjantaiset kommentit kertovat, että pokka tuntuu pettävän myös suurten leirissä. On vain ajan kysymys, milloin todellinen sanasota käynnistyy.

Mannisen ajatukset kertovat kasvavasta pelosta ja epävarmuudesta keskustan leirissä. Kolmen suurpuolueen yhteishallitus olisi kuitenkin erittäin huono vaihtoehto demokratian kannalta. Maa tarvitsee aina varteenotettavan ja teräväsanaisen opposition, joka muodostaa toimivan vastavoiman eduskunnassa.

Paalupaikalla kannatusluvuissa pitkään patsastellut kokoomus on ollut viisaasti hiljaa tähän mennessä. Gallup todistaa, että puolue on menettänyt sekä kannatustaan että kannattajien tuen varmuutta. Kokoomus ei voi kauan seurata tilannetta vain katseella. Suuret puolueet kokoomuksen johdolla lähtevätkin kohta rynnäköimään perussuomalaisten asemiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.