Suurtyöttömyyden uhan alla syntyy uusiakin töitä

Koronaviruksen aiheuttama mullistus työmarkkinoilla on johtanut myös entistä vaikeampaan töiden ja tekijöiden kohtaanto-ongelmaan. Ilmoituksia yt-neuvotteluista ja lomautuksista on sadellut päivästä ja tunnista toiseen, työpaikkoja häviää kiihtyvällä tahdilla ja kokonaisia toimialoja menee kiinni. Toisaalla taas uhkaa paheneva työvoimapula.

Kriisin keskipisteessä terveydenhuollossa valmistaudutaan epidemian leviämiseen etsimällä kuumeisesti lisähenkilöstöä. Vaihtoehtoja on kuitenkin rajallisesti.

Sairaaloissa on siirretty lääkäreitä ja hoitajia kiireettömästä hoidosta kiireelliseen. Valmistumisvaiheessa olevia opiskelijoita rekrytoidaan osaamista vastaaviin töihin, kuten myös vasta terveydenhoidon ammateista eläköityneitä. Muilta aloilta vapautuvasta reservistä ei ole apua varsinaiseen tervey-
denhoitoon. Mahdollisuuksia siirtoihin on kuitenkin tukipalveluissa, etenkin siivouksessa ja ruokahuollossa, joiden merkitys muutenkin korostuu koronan aikana.

Synkkien uutisten keskellä S-ryhmään kuuluva HOK-elanto kertoi luovasta ratkaisusta, josta voisi olla toimintamalliksi laajemminkin. Alueellisen osuuskaupan sisällä ravintolat sulkeutuvat toistaiseksi, mutta niiden työntekijät siirtyvät eri tehtäviin kauppoihin, joissa kysyntä kasvaa.

Lähes kaikki toimistotyö on siirtymässä etätyöpisteisiin. Yli 70-vuotiailta puolestaan edellytetään pysymistä kotioloissa, vaikka välttämätön asiointi sallitaankin. Näissä kahdessa suuressa kohderyhmässä avautuu valtava markkina ruokalähettipalveluille ja muulle kotiinkuljetukselle.

Hyvätuloiset etätyöläiset ja eläkeläiset voivat tehdä pienen isänmaallisen teon tilaamalla ruokaa ravintoloilta, jotka ovat kaikkialla vaikeuksissa. Lähettinä voi toimia kuka tahansa liikuntakykyinen ja tarvittaessa ajotaitoinen. Myös hiljentyneestä taksiliikenteestä löytyy kapasiteettia. Kuntien tulisi harkita kouluruuan jakelun jatkamista noutopisteestä haettuna tai lähetin tuomana, sillä varsinkin pienituloisille perheille kouluruoka on tärkeä lisä. Tämänkaltaiset järjestelyt riippuvat pohjimmiltaan tahdosta.

Koko elintarvikeketju työllistää yhä enemmän, kun yhteiskunnan toiminnot tiivistyvät kaikkein perustavimpiin. Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n mukaan tiloille tarvitaan pikaisesti kausityöntekijöitä, kun ulkomaalaisten tulo tyrehtyy. Tarve on kaikkiaan 16 000 henkeä. Näihinkin töihin pystyy lyhyellä perehdytyksellä kuka tahansa työkykyinen. On kaikin tavoin kestämätön tilanne, jos satoa ei saada kunnolla korjattua työvoimapulan takia, ja samaan aikaan tuskaillaan sekä ruuan riittävyyttä että suurtyöttömyyttä.

Monille riittää Suomessa töitä kriisiaikanakin, mutta ennakkoluulottomuutta kysytään kaikilta, hallinnosta työnantajiin ja työntekijöihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.