Suutari pysyy lestissään

Itä-Suomen yliopisto keräsi viime vuoden loppuun saakka pääomaansa lahjoituksina runsaat 4,9 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että tavoitteeksi asetettu 5 miljoonan euroa oli jo tuolloin käytännössä koossa.

Summasta noin 350 000 euroa on saatu kunnilta tai muilta julkisyhteisöiltä, joiden lahjoituksiin valtio ei myönnä lupaamaansa 2,5-kertaista vastinrahaa. Niinpä viime viikolla päätetty valtion potti olikin vain 11,4 miljoonaa euroa.

Keräys kuitenkin jatkuu kesäkuun loppuun saakka. Tänä vuonna lahjoituksia on kertynyt jo 542 500 euroa. Lisää lienee tulossa. Valtion vastinrahat ovat tulossa yliopistoille tämän vuoden syksyllä.

Kunnat eivät ole olleet innolla mukana pääomituksessa, mikä on ymmärrettävää. Pohjois-Savosta rahaa on lahjoittanut kuusi kuntaa, Etelä-Savosta yksi ja Pohjois-Karjalasta ei yksikään. Suutari on pysynyt lestissään.

Joensuussa ilmestyvä Karjalainen patistelee siitä huolimatta pääkirjoituksessaan (15.3.) pohjoissavolaisia kuntia ryhdistäytymään. Karjalaisen pääkirjoittaja on laskenut mukaan pohjoiskarjalaisten kuntien Joensuun yliopiston tukisäätiölle keräämät eurot. Kyse on kuitenkin eri asiasta.

Jos nämä rahat otetaan huomioon, on muistettava myös muunmuassa lahjoitusprofessuureihin ja rakennerahoitushankkeisiin ohjatut kuntien rahat. Niitä kertyi viime vuonna pitkälle toista miljoonaa euroa ja erityisesti Kuopion kaupungin rooli oli varsin merkittävä.

Karjalainen voisikin pohjoissavolaisten kuntien sijasta patistella alueensa yrityksiä ja muita yhteisöjä ryhdistäytymään. Tähän mennessä kerätyistä runsaasta viidestä miljoonasta eurosta valtaosa on tullut Pohjois-Savosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.