Sydän kylmänä

Savon suuret järvet ovat tuskin jäätyneet poikkeuksellisen lämpimän vuoden 2007 jälkeen, kun valtakunnan sähköverkosta vastaava Fingrid varoittaa jo kansalaisia sähkön loppumisen ja siitä aiheutuvan säännöstelyn mahdollisuudesta.

Ei näköjään tarvita kuin parinkymmenen asteen pakkaset muutamaksi päiväksi, niin koko valtakunta alkaa olla kohmeessa. Jatkuvaa virtaa luvataan etupäässä vain metsäteollisuudelle, mikäli se ei sitten pane oma-aloitteisesti tehtaitaan kylmilleen, kuten viime aikoina on valitettavan runsaasti tapahtunut.

Parikymmentä pakkasastetta ei ole periaatteessa vielä kovakaan pakkanen Suomessa. Ei tästä ole kovinkaan monta vuosikymmentä, kun kunnon jätkät - nykyisten metsureiden kantaisät - huhkivat puita nurin ja pinoon ilman paitaa neljänkymmenen asteen pakkasessa.

Ja hiki lensi... Se oli sitä aikaa, kun luotiin hyvinvointi-Suomea, kaikille lämmintä Suomi-kotia. Nyt kysellään, onko meillä varaa pitää kotia lämpimänä kaikille ja vuoden jokaisena päivänä.

Sydän kylmänä tässä saa siis itse kukin seurata talven edistymistä. Vuosi sitten helmikuu oli vuoden kylmin kuukausi. Vaikka helmikuu on kuukausista lyhin, niin neljän viikon yhtämittainen pakkasjakso alkaa tuntua jo loppuvaiheissa aika ikävältä.

Olkiluodon kakkosvoimalan pysähtyi viime viikon lopulla lyhyeksi toviksi. Jo se riitti shokkiuutiseksi talveen tottumattomalle kansakunnalle.

Pakkasia enemmän minua pelottaa näissä shokkiuutisissa se kuva, jonka nämä uutiset antavat Suomen tämänhetkisestä energiahuollosta.

Miten on mahdollista, että ongelmat yhdellä sähköntuotantolaitoksella saavat koko maan energiahuollon kriisitilaan?

Miksi maan energiahuollosta vastaavat yritykset ja poliittiset päättäjät ovat antaneet Suomen ajautua tämänkaltaiseen tilaan? Onko meillä enää kansallista energiapolitiikkaa? Onko meillä enää vain energiayhtiöitä, jotka keskittyvät keräämään omistajilleen mahdollisimman hyviä tuottoja vaikka niukkuuden avulla?

Tilastoista ja ennusteista on voitu lukea vuosi toisensa perään, miten energiakulutus kasvaa vääjäämättä muutamalla prosentilla vuodessa. Miksi ei kasvaisi, kun koko ajan tulee uusia sähkökäyttöisiä koneita ja laitteita, kun koko ajan rakennetaan lisää ja kaiken aikaa syntyy myös uusia yrityksiä?

Suomen energiapolitiikka on ollut pitkät ajat yhtä vatulointia. "Risupaketeista" on kyllä puhuttu kauniisti eduskunnassa, mutta käytännön teot ovat puuttuneet. Ydinvoimalaratkaisuja lykättiin poliittisista tarkoituksenmukaisuussyistä. Vesivoiman lisärakentaminen on tehty liki mahdottomaksi. Kotimainen turve, uusiutuva luonnonvara, on julistettu sekin pannaan.

Mitenkä se sanoikaan kapteeni Kaarna Tuntemattoman sotilaan alkusivuilla kunnon rytinään tottumattomille alaisilleen: - Pojat,pojat, eihän sotaa tällä tavalla käydä...

Energiapolitiikka on ollut saamatonta ja laiminlyöntien korjaaminen on äärimmäisen vaikeaa, kun yleiset olosuhteet muuttuvat koko ajan hankalimmiksi maailmanlaajuisen ilmastopolitiikan vaatimusten vuoksi.

Energia-asioissa näyttää maassa olevan vain yksi taho, joka saa toimia edelleen ihan oman päänsä mukaan.

Helsingin kaupungissa ollaan sitä mieltä, että sen energiantuotanto turvataan jatkossakin pääasiallisesti ulkomailta tuotavan kivihiilen avulla.

"Puun kuskaaminen Helsinkiin on tuhlausta ja tyhmää". Näin sanoi Teknillisen korkeakoulun energiatalouden professori Pekka Pirilä Helsingin Sanomissa alkuviikosta. Samalla kannalla tuntuvat olevan myös Helsingin kunnallispoliitikot, muutamaa vihreää lukuunottamatta.

Tyhmää... Milloinkahan muille kaupungeille annetaan samankaltainen oikeus suhtautua yhtä yliolkaisesti valtiovallan yleisiin energiapoliittisiin linjauksiin?

Helsingin energiahuollossa uusiutuvien energioiden osuus on vain kuusi prosenttia. Siitä on pitkä matka esimerkiksi EU:n 20 prosentin tavoitteisiin.

Helsinki ylistää energiantuotantonsa edullisuutta muitten rinnalla. Hyvä se on kehua, kun ei pelaa samoilla säännöillä toisten kanssa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.