Syksyllä luvut muuttuvat

Perjantainen puoluekannatuskysely kertoi keskustan porskuttavan puolueista edelleen edellä muita. Samalla perussuomalaisten, kokoomuksen ja SDP:n kannatus on laskenut.

Selitystä ilmiölle on vaikea löytää. Hallitus on keskittynyt nimittämisensä jälkeen enimmäkseen Kreikan kriisin ratkomiseen ja Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kummallisten vaiheiden selvittämiseen. On toki hyvinkin mahdollista, että ankara hallitusohjelma oli kriisitietoisille äänestäjille mieleen. On kuitenkin helpompi tykätä puheista kuin teoista, jotka vielä iskevät tavallisten kansalaisten arkeen kuin miljoona volttia. Kovia iskuja on luvassa syksyn budjettiriihestä lähtien. Silloin luvut muuttuvat. Ennen sitä on kiintoisaa nähdä, mitä gallupkansa sanoo perussuomalaisten omaksumasta Kreikka-politiikasta.

SDP:n kannatuksen edelleen jatkuva lasku on myös selitettävissä Kreikan kriisin ratkomisella. SDP ei kykene haastamaan hallitusta uskottavasti äskeisen hallitustaipaleensa vuoksi. Yritykset siihen suuntaan ovat omiaan vain murentamaan kannatusta edelleen.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannatti viime vuonna irrottaa otteensa ministerinsalkuista. Vaikka puolueet ovat muotoilleet viestiään populistisesti äänestäjien korvasyyhyn mukaan, kannatus on noussut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.