Syrjintään on puututtava

Tasa-arvovaltuutetun toimisto arvioi, että raskaana olevien naisten syrjiminen työpaikoilla on lisääntynyt hälyttävästi (SS 10.12.). Toimistoon on tullut vuosittain kymmeniä yhteydenottoja, joissa työntekijä epäilee, että häntä on syrjitty raskauden tai äitiysloman takia.

Useimmiten syrjintätapaukset kohdistuvat naisiin, joilla on määräaikainen työsuhde. Työsuhdetta ei joissakin tapauksissa ole uusittu, ja osassa tapauksissa tuomioistuin on tulkinnut työsuhteen katkaisemisen raskaussyrjinnäksi. Eniten tasa-arvovaltuutetun toimistoon tulee yhteydenottoja terveydenhuolto- ja opetusalalta.

Tuntuu käsittämättömältä, että Suomessa tapahtuu tällaista nykyaikana. Yhteiskunta maan hallitusta myöten kannustaa perustamaan perheitä. Samaan aikaan on työnantajia, jotka katsovat karsaasti raskaana olevia työntekijöitä. Tasa-arvovaltuutetun toimisto ja oikeusistuimet ovat todenneet, että syrjintäväitteissä on perää. Kun näin on, lainvastaisuuksiin on puututtava päättäväisesti. Syrjintää raskauden perusteella ei voi perustella millään syyllä.

Joillakin työnantajilla on selkeä halu kokeilla "kepillä jäätä", kun ne yrittävät katkaista määräaikaisen työsuhteen raskauden perusteella. Työntekijän on oltava tällaisissa tilanteissa tiukkana ja vietävä asia tarvittaessa viranomaisten tai tuomioistuimen käsittelyyn. Työantajajärjestöjen tulisi pitää jäsenyrityksilleen kurinpalautus, koska syrjintätapausten määrä on kasvussa.

Onneksi työntekijät ovat nykyisin valveutuneita ja nostavat epäilyttävissä tapauksissa prosessin syrjinnästä epäiltyä työnantajaa kohtaan. Ymmärrettävää on toisaalta, että monet naiset pysyttelevät hiljakseen, koska pelkäävät työpaikkansa puolesta myöhemmässä vaiheessa. Nyt olisi tärkeää työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen yhdessä nostaa epäkohta pöydälle ja muistuttaa osapuolia voimassa olevasta laista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.