Syttyjä populismille

Yhteisöpalvelu Facebookiin on perustettu ryhmä, joka vastustaa kansanedustajien palkkioiden korottamista. Ryhmä uhkaa yleislakolla 15. lokakuuta, ellei korotuksia peruta. Ajatusta oli maanantaina iltapäivällä kannattanut jo yli 40 000 sivulla käynyttä.

Eduskunnan ulkopuolinen palkkiotoimikunta päätti, että kansanedustajien palkkioita korotetaan vielä tänä vuonna 1,5 prosenttia. Ensi huhtikuussa seuraavalle vaalikaudelle valittavien kansanedustajien palkkioita korotetaan vielä 6,5 prosenttia, jolloin alin palkkio nousee yli 6 300 euron kuukaudessa.

Yli 8 prosentin korotus tuntuu luonnollisesti suurelta. On kuitenkin muistettava, että palkkioita on edellisen kerran nostettu vuonna 2008, ei esimerkiksi joka vuosi, niin kuin useimpien palkansaajien palkkoja.

Harvakseltaan tehtävät kohtalaisen suuret korotukset herättävät turhaa ärtymystä ja antavat syttyjä populismille, josta Facebookin yleislakkosivu on yksi esimerkki. Olisikin parempi, että palkkioita korotettaisiin vuosittain määrällä, joka vastaa palkkojen keskimääräistä nousua.

Kansanedustajat ovat palkkionsa ansainneet. Reilun 6 000 euron kuukausikorvaus tasavallan korkeimman vallan käyttämisestä ei ole kohtuuttoman suuri. Vaikka termi onkin palkkio, kyse on kuitenkin käytännössä palkasta, jolla useimmat kansanedustajat elävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.