Syyllistäminen turhaa

Enossa Pohjois-Karjalassa tapahtui viikonvaihteessa kuuden ihmishengen vaatinut henkilöauton ja rekan risteysturma. Kun kysymys on vakavuudessaan tällaisesta tapahtumasta, tiedotusvälineet ovat käsitelleet sitä sanoin ja kuvin laajasti. Selityksiä on haettu onnettomuuspaikasta, olosuhteista, ajoneuvojen kunnosta, niiden vauhdista ja niin edelleen.

Raskaan liikenteen edustajat ovat kokeneet, että rekan kuljettajaa on mustamaalattu. Taustalla on se, että otsikoihin saakka on noussut tieto rekan lievästä ylikuormasta ja arvailut ylinopeudesta. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry pyysi keskiviikkona julkisuuteen toimittamassaan poikkeuksellisessa tiedotteessa välttämään rekkakuskin syyllistämistä onnettomuuden viranomaistutkinnassa ollessa kesken.

Pyyntö on ymmärrettävä. Rekan kuljettaja on kohdannut traagisen tapahtuman yksin. Tapahtuma on henkisesti raskas. Vajavaisilla tiedoilla tehdyt johtopäätökset eivät palvele ketään, päinvastoin. Sama koskee toista turma-autoa, siinä matkustaneita onnettomuuden uhreja ja heidän omaisiaan.

Ihmishenkiä vaativien tapahtumien uutisointi ja seuranta vaativat aina erityistä harkintaa. Tutkintavaiheessa ei ole syytä kiirehtiä tapahtumien edelle vaan odottaa viileästi tuloksia ja kertoa asia niin kuin se on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.