Syyllistäminen turhaa

Enossa Pohjois-Karjalassa tapahtui viikonvaihteessa kuuden ihmishengen vaatinut henkilöauton ja rekan risteysturma. Kun kysymys on vakavuudessaan tällaisesta tapahtumasta, tiedotusvälineet ovat käsitelleet sitä sanoin ja kuvin laajasti. Selityksiä on haettu onnettomuuspaikasta, olosuhteista, ajoneuvojen kunnosta, niiden vauhdista ja niin edelleen.

Raskaan liikenteen edustajat ovat kokeneet, että rekan kuljettajaa on mustamaalattu. Taustalla on se, että otsikoihin saakka on noussut tieto rekan lievästä ylikuormasta ja arvailut ylinopeudesta. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry pyysi keskiviikkona julkisuuteen toimittamassaan poikkeuksellisessa tiedotteessa välttämään rekkakuskin syyllistämistä onnettomuuden viranomaistutkinnassa ollessa kesken.

Pyyntö on ymmärrettävä. Rekan kuljettaja on kohdannut traagisen tapahtuman yksin. Tapahtuma on henkisesti raskas. Vajavaisilla tiedoilla tehdyt johtopäätökset eivät palvele ketään, päinvastoin. Sama koskee toista turma-autoa, siinä matkustaneita onnettomuuden uhreja ja heidän omaisiaan.

Ihmishenkiä vaativien tapahtumien uutisointi ja seuranta vaativat aina erityistä harkintaa. Tutkintavaiheessa ei ole syytä kiirehtiä tapahtumien edelle vaan odottaa viileästi tuloksia ja kertoa asia niin kuin se on.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.