Syyllisyys yhä vahvistamatta

Mikä aiheutti Malaysia Airlinesin matkustajakoneen räjähtämisen Itä-Ukrainassa heinäkuussa viime vuonna? Tähän kysymykseen saatiin 15 kuukautta kestäneillä tutkimuksilla hankittu vastaus tiistaina iltapäivällä.

Hollantilaisen turvallisuuslautakunnan loppuraportin mukaan koneeseen osui venäläisvalmisteinen BUK-ohjus. Koneen etuosa repeytyi irti muusta rungosta ja kone syöksyi maahan. Kaikki lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat.

Loppuraportti vahvistaa, että ohjus ammuttiin maasta. Lautakunta ei kuitenkaan ota kantaa siihen, kuka ohjuksen ampui. Lännessä on pidetty varmana, että asialla olivat venäläisten tukemat ja ohjaamat kapinalliset. Venäjä syyttää Ukrainaa.

Syyllisyys on siis edelleen vahvistamatta. Ehkä siihen saadaan selvyys, kun menossa oleva rikostutkinta ehkä joskus ensi vuoden aikana valmistuu.

Yhden vakavan puutteen hollantilaisten tutkijoiden raportti paljasti. Vaikka Itä-Ukrainassa oli koneen alasampumista ennen taisteltu pitkään ja vaikka alueella oli ammuttu alas useita sotilaskoneita, yleinen käsitys oli, että siviili-ilmailu voi jatkua normaalisti.

Niin uskoivat Ukrainan viranomaiset. Niin uskoi Malaysia Airlines, mutta niin uskoivat myös ne 60 muuta lentoyhtiötä, joiden koneet lensivät Itä-Ukrainan ilmatilassa noin 10 kilometrin korkeudessa.

Samalla tavalla ei enää saa uskoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.