Syytettyjen olisi hyvä harkita ehdokkuuttaan

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva on toistaiseksi ainoa eduskuntaan huhtikuun vaaleissa pyrkivä poliitikko, joka on saanut syytteen vaalirahasotkujen seurauksena. Kanervaa syytetään yli 50 000 euron suuruisten lahjusten ottamisesta. Syytteen mukaan neljä liikemiestä on yrittänyt vaikuttaa Varsinais-Suomen maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana toimivaan Kanervaan kaava-asioissa. Kanerva kiistää syyllistyneensä mihinkään.

Uusia syytteitä saattaa olla tulossa vielä ennen eduskuntavaaleja. Keskustan kansanedustajaa Antti Kaikkosta epäillään lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Kokoomuksen kansanedustajan Marja Tiuran epäillään ottaneen lahjuksia Nova-yhtiöiltä. Kumpikin epäily on syyteharkinnassa.

Kokoomuksen Sampsa Kataja puolestaan on epäiltynä lahjusrikkomuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi tutkii edelleen Katajan tekemisiä.

Yksikään epäillyistä tai syytetyistä ei oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti ole syyllistynyt mihinkään ennen kuin syyllisyys on todettu oikeudessa. Todennäköistä on, että oikeuteen saakka meneviä juttuja puidaan vielä ylemmissä oikeusasteissa ennen kuin tuomiot ovat lainvoimaisia. Prosessit saattavat kestää vuosia.

Yleisesti hyväksytty periaate kuitenkin on, että jo syyte horjuttaa ainakin tilapäisesti syytetyn mahdollisuuksia hoitaa julkisia tehtäviä. Normaali käytäntö esimerkiksi on, että syytteen saaneet korkeassa asemassa olevat virkamiehet eivät hoida virkaansa. Jos oikeuden päätös on vapauttava, he yleensä voivat palata tehtäviinsä. Samalla tavalla on menetelty joskus myös yksityisellä sektorilla.

Politiikassa samat säännöt eivät näytä olevan käytössä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n edustajat sopivat tällä viikolla, että Kanerva voi jatkaa Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana syytteestä huolimatta. Ratkaisu on outo, sillä Kanervan saama syyte kohdistuu suoraan hänen toimintaansa tässä tehtävässä.

Kanerva voi syytteestä huolimatta myös pyrkiä huhtikuussa eduskuntaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei omien sanojensa mukaan halua ryhtyä toverituomioistuimen kenraaliksi .

Kukapa sellaiseksi haluaisi, mutta tarkkaan ottaen siitä ei olisikaan kysymys, jos kokoomus asettaisi Kanervan ehdokkuuden kyseenalaiseksi. Kokoomuksen listoilta eduskuntaan pyrkivät ovat nimenomaan kokoomuksen ehdokkaita. Kaikkien ehdokkaiden äänet lasketaan kokoomuksen hyväksi. Kokoomus asettaa omat ehdokkaansa puolueen sääntöjen mukaisessa järjestyksessä, eikä vastuuta tästä tehtävästä voi siirtää äänestäjille.

Vaalirahasekoilut ovat syöneet puolueiden ja poliitikkojen uskottavuutta. Uskottavuuden palauttaminen ei ole helppo tehtävä. Vaikka Kanervaa ei joskus syksyllä alkavassa oikeudenkäynnissä tuomittaisikaan, hänen ehdokkuutensa ei näytä hyvältä. Sama koskee luonnollisesti myös muita ehdokkaita siinä tapauksessa, että heitäkin syytetään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.