Syyttömät kärsivät

Ehec-bakteerin jäljitys jatkui tiiviinä Saksassa tiistaina. Samaan aikaan EU:n maatalousministerit kokoontuivat hätäkokoukseen Luxemburgiin. Heillä oli kaksi suurta pulmaa: kuinka estää ehecin eteneminen ja miten korvata vahingot niille viljelijöille, jotka ovat menettäneet tulojaan epidemian vuoksi.

Ehec-näytelmä on melkoinen opetus EU:n maatalous- ja terveysviranomaisille. Bakteerilöydöksen alkuvaiheessa epäilyt kohdistettiin julkisesti joihinkin espanjalaisiin kurkuntuottajiin. Seurauksena oli espanjalaisten vihannesten menekin raju lasku.

Kun kurkkukohu oli ohi, epäilyt suuntautuivat pohjoissaksalaisen paikkakunnan tilalle. Tarkastajat arvelivat, että ehec oli saanut alkunsa siellä viljeltävistä pavuniduista. Tämäkin epäilys osoittautui vesiperäksi alustavissa laboratoriotesteissä.

Eiliseen iltaan mennessä ehec-bakteeriin on kuollut 24 ihmistä ja yli 2 300 on sairastunut eri puolilla Eurooppaa. Kaikki sairastuneet ovat tiettävästi oleskelleet Pohjois-Saksassa.

Bakteerin aiheuttamat kuolemantapaukset ja sairastumiset saivat viranomaiset laittamaan paniikkivaihteen päälle. Syyllinen piti löytää nopeasti. Kahden harhaiskun jälkeen terveysviranomaisilla on laaja näytevalikoima, jotka sulkevat lukuisia epäiltyjä taudinaiheuttajia pois. Saavutus on laiha lohtu, sillä ihmisiä on edelleen kuolemanvaarassa.

Ehec on aiheuttanut lukuisille vihannesten tuottajille suuria taloudellisia menestyksiä. Heijastusvaikutukset esimerkiksi logistiikkaan ja kauppaan ovat myös mittavat. On oikein, että EU korvaa menetyksiä niille viljelijöille, joiden aiheettomasti on epäilty laiminlyöneen viljelyyn liittyviä terveys- ja turvallisuusmääräyksiä.

EU:n pitäisi tämän jälkeen ohjeistaa viranomaisia tiedottamisessa. Väärä informaatio aiheuttaa paniikkia. Se tulee myös kalliiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.