Syyttömät kärsivät

Ehec-bakteerin jäljitys jatkui tiiviinä Saksassa tiistaina. Samaan aikaan EU:n maatalousministerit kokoontuivat hätäkokoukseen Luxemburgiin. Heillä oli kaksi suurta pulmaa: kuinka estää ehecin eteneminen ja miten korvata vahingot niille viljelijöille, jotka ovat menettäneet tulojaan epidemian vuoksi.

Ehec-näytelmä on melkoinen opetus EU:n maatalous- ja terveysviranomaisille. Bakteerilöydöksen alkuvaiheessa epäilyt kohdistettiin julkisesti joihinkin espanjalaisiin kurkuntuottajiin. Seurauksena oli espanjalaisten vihannesten menekin raju lasku.

Kun kurkkukohu oli ohi, epäilyt suuntautuivat pohjoissaksalaisen paikkakunnan tilalle. Tarkastajat arvelivat, että ehec oli saanut alkunsa siellä viljeltävistä pavuniduista. Tämäkin epäilys osoittautui vesiperäksi alustavissa laboratoriotesteissä.

Eiliseen iltaan mennessä ehec-bakteeriin on kuollut 24 ihmistä ja yli 2 300 on sairastunut eri puolilla Eurooppaa. Kaikki sairastuneet ovat tiettävästi oleskelleet Pohjois-Saksassa.

Bakteerin aiheuttamat kuolemantapaukset ja sairastumiset saivat viranomaiset laittamaan paniikkivaihteen päälle. Syyllinen piti löytää nopeasti. Kahden harhaiskun jälkeen terveysviranomaisilla on laaja näytevalikoima, jotka sulkevat lukuisia epäiltyjä taudinaiheuttajia pois. Saavutus on laiha lohtu, sillä ihmisiä on edelleen kuolemanvaarassa.

Ehec on aiheuttanut lukuisille vihannesten tuottajille suuria taloudellisia menestyksiä. Heijastusvaikutukset esimerkiksi logistiikkaan ja kauppaan ovat myös mittavat. On oikein, että EU korvaa menetyksiä niille viljelijöille, joiden aiheettomasti on epäilty laiminlyöneen viljelyyn liittyviä terveys- ja turvallisuusmääräyksiä.

EU:n pitäisi tämän jälkeen ohjeistaa viranomaisia tiedottamisessa. Väärä informaatio aiheuttaa paniikkia. Se tulee myös kalliiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.