Syytteet osoittavat, ettei Suomi ole mikään lintukoto

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio jättää suomalaisen poliisitoiminnan historiaan pysyvän jäljen, kävi meneillään olevassa oikeudenkäynnissä miten tahansa.

Aarnio on syytön kunnes toisin todistetaan. Esitutkintamateriaalista paljastuneet yksityiskohdat vaikuttavat kuitenkin hänen kannaltaan murheellisilta. Niin murheellisilta, että asiantuntijatkin ovat yllättyneet. Itä-Suomen rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että korkeaan poliisiviranomaiseen kohdistuvat rikosepäilyt ovat hyvin harvinaisia Suomessa ja Pohjoismaissa, mutta yleistyvät, mitä etelämmäksi Euroopassa mennään. Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio puolestaan pitää skenaariota huumerikospoliisin päälliköstä huumerikollisena ”hurjan hurjana” (Yle Uutiset 20.5.).

Hurjana voi pitää myös Aarnion asianajajan lausuntoa, jonka mukaan syytteissä ei ole mitään perää. Toisin sanoen kaikkiaan 29 eri syytteelle ei olisi yhtään aihetta, vaan keskusrikospoliisi olisi ainoastaan luonut tarinaan, jonka se yrittää todistaa tapahtuneen.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen perustaa syytteensä paitsi kymmenien todistajien kertomuksiin, kotietsintälöydöksiin ja yli 2 000 kirjalliseen todisteeseen, joista iso osa on televalvontatietoja. Syyllisyyden aukottomasti todistavaa ”savuavaa asetta” ei kuitenkaan ole löytynyt (HSTV 19.5.).

Oikeudenkäynnissä on perimmältään kyse siitä, johtiko Aarnio yhtä aikaa Helsingin huumepoliisia ja laajaa huumekauppaa. Asetelma on niin absurdi, ettei keskusrikospoliisikaan osannut sitä alkuun epäillä. Epäilyt heräsivät vasta kun krp:n poliisit näkivät omin silmin, miten Aarnio tapasi huumekauppoihin liitetyn United Brotherhood-jengin johtajan maaliskuussa 2012.

Merkillepantavaa Aarnion tapauksessa on se, että rikostutkinta käynnistyi vasta sen jälkeen, kun prostituoitu nainen oli kertonut tietojaan Aarniosta ja annettuja tietoja oli tarkistettu. Ei siis esimerkiksi poliisin omien epäilyjen perusteella. Tutkinnan seurauksena Aarnio vangittiin marraskuussa 2013. Jo kuukauden kuluttua hänet vangittiin epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Jo tähän mennessä julkitulleiden tietojen perusteella kansalaisten, poliittisten päättäjien ja viranomaisten on syytä havahtua todellisuuteen. Tapahtumien kulku syyttäjän esittämällä tavalla on mahdollinen. Kovan luokan huumerikollisuus voi ulottaa lonkeroitaan poliisiin ja oikeuslaitokseen ja pelissä on väkivaltaa, seksiä ja rahaa.

Luottamus poliisia kohtaan on jo nyt saanut särön. Esitutkintatulosten perusteella näyttää vahvasti siltä, että poliisin sisäinen luottamus on ollut heiveröinen kulissi ja sekin on perustunut valheelle. Kaikki tapahtunut osoittaa, ettei Suomi ole enää jos on koskaan ollutkaan mikään lintukoto.

Poliisin on syytä rakentaa järjestelmä, joka mahdollistaa poliisin toimien lainmukaisuuden valvonnan. Myös päälliköiden toimilla on oltava kontrolli. On hyvä muistaa, että tilaisuus voi tehdä varkaan, hyvästä poliisistakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.