Tähän on tultu

Suomen lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen kummeksuu ns. tosi-tv:n viimeisintä villitystä, jossa kamerat seuraavat mukana olevien ihmisten vähittäistä riutumista pois tästä elämästä.

Viimeiset sanani -sarja on tulossa suomalaisten kotien tv-ruutuihin ensi vuonna Yleisradion TV 2:n välityksellä. Kakkoselle sarjan toimittaa kuopiolainen tuotantoyhtiö Susamuru, joka on parhaillaan hakemassa vapaaehtoisia esiintyjiä. Alkuperäinen idea on kopioitu armokuolemistaan kuuluksi tulleesta Hollannista, missä sarjalla on ollut runsaasti katsojia.

Arkkiatri ei liene maassa ainoa, jota kuolevien tuominen kuvaruutuun ihmetyttää ja jopa pelottaa.

Viimeiset sanani -sarjaa voidaan tietysti puolustella sillä, että se auttaa kuolemasta vieraantuneita nykypäivän kaupunkilaistuneita suomalaisia ymmärtämään, että kuolema on luonnollinen tapahtuma. Valitettavasti tämä opetuksellinen näkökohta jää käytännössä täysin sivuosaan siinä vaiheessa, kun sarja alkaa näkyä viikottain televisiossa.

Ihmisten kuolemista seurataan niin kodeissa kuten myös julkisuudessa samaan tapaan kuin aiemmin nähtyjä robinsoneja, idolseja ja bigbrothereita. Kuka kuolee seuraavaksi? Kenellä kestää pokka loppuun saakka vai kestääkö kenelläkään?

Ihmisen lähtö, kuolema, on ainutkertainen tapahtuma, ja sen vuoksi siihen pitäisi suhtautua aina arvokkaasti. Itse elämä saattaa olla monellakin ihmisellä hyvin kirjavaa ja polveilevaa korpivaellusta, mutta jokaiselle olisi kuitenkin suotava edes kunniallinen loppu. Kuolema kuvaruudussa, miljoonayleisön silmien edessä ei ole sitä.

Ainoa myönteinen asia, mitä Viimeinen sanani -sarjasta voi sanoa on se, että se ei tule sentään kaupalliselta kanavalta. Missä olisi ollut inhimillisyys, jos sarjan mainoskatkojen aikana olisi kaupiteltu estottomasti ja iloisesti milloin koiranruokaa, milloin nuorten elämänhaluisten naisten tarvitsemia pikkuhousunsuojia?

Yleisradio on valtion omistama radio- ja televisioyhtiö, jolle on annettu myös kansallisia sivistysvelvoitteita.

Viihteellistyvässä ja kaupallistuvassa maailmassa Ylen kanavatkin ovat antautuneet ajan paineiden edessä ja ovat valmiita kilpailemaan katsojista ja kuuntelijoista samoin asein kaupallisten kilpailijoittensa kanssa. Yle on muodollisesti eduskunnan valvonnassa, mutta vain muodollisesti. Jokainen kansanedustajakin on valmis melkein kaikkeen, mitä hänelle tarjotaan, jos siitä saa palkkioksi runsaasti julkisuutta.

Sinällään tosi-tv:n ulottaminen aina kuolemaan saakka on vuosia jatkuneen kehityksen luonnollinen ja looginen loppupiste.

Kuolema on väistämätön pääteasema, kun vaaditaan koko ajan jotain uutta ja entistä sensaatiomaisempaa, jännittävämpää ja kiihottavampaa. Kuvaruuduissa nähdyistä ensimmäisistä luontoseikkailuista on tultu jo huikaisevan pitkä matka Big Brotherin sänkykamaridramatiikkaan. Puuttui vielä viimeinen loikka. Kun kaikki on koettu, jäljellä on enää vain kuolema.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.