Tämä aika vaatii selkeää politiikkaa

Poliittinen syksy alkaa pikkuhiljaa käynnistyä, vaikka Suomen kesä onkin vielä hehkeimmillään. Valtiovarainministeriö on jo esitellyt oman budjettiesityksensä päälinjat. Puolueiden toiminta taas virkoaa tutulla kaavalla: ensin ovat vuorossa hallituspuolueiden ministeriryhmien kesäkokoukset, jonka jälkeen kansanedustajat vetävät syksyn linjoja eduskuntaryhmien kesäkokouksissa.

Ensimmäisenä oman kokouksensa ehätti järjestämään vihreiden ministeriryhmä, joka oli koolla pääkaupunkiseudulla. Vihreillä on nykyhallituksessa kaksi ministeriä, työministeri ja puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki sekä oikeusministeri Tuija Brax. He jatkoivat hallituksessa, vaikka se hyväksyikin kahden uuden ydinvoimalan rakentamisen. Ensi vuoden eduskuntavaaleissa nähdään, söikö se vihreiden uskottavuutta.

Lähestyvät eduskuntavaalit värittävätkin poliittista syksyä ja talvea aina siihen saakka, kunnes kansanedustajat jäävät vaalilomalleen. Hallitus tuskin enää rohkenee merkittäviin uusiin päätöksiin, mutta poliittinen retoriikka kiihtyy ja erilaiset irtiotot hallituksen sisällä lisääntyvät. Poliittinen taktikointi on voimissaan.

Erityinen poliittisen taktikoinnin laji on pelaaminen vaalimatematiikalla. Sopivia ehdokkaita keskitetään sopiviin vaalipiireihin. Niin tekevät myös vihreät, jotka mielellään korostavat omaa periaatteellisuuttaan. Yksi esimerkki on, että helsinkiläinen Brax asettuu tällä kertaa ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä, joka on maan suurin.

Viime vaaleissa vihreät epäonnistuivat näkyvästi Pohjois-Karjalassa, jossa puolue ei yrityksistään huolimatta saanut aikaan vaaliliittoa. Se johti siihen, että puolueen silloinen puheenjohtaja Tarja Cronberg jäi eduskunnan ulkopuolelle huikeasta henkilökohtaisesta äänimäärästään huolimatta.

Onnistuminen sen sijaan tuli Etelä-Savossa, josta Heli Järvinen ponnahti eduskuntaan sosiaalidemokraattien äänien avulla. Anni Sinnemäen mukaan vihreät ensi vuonnakin ovat valmiita vaaliliittoihin SDP:n kanssa. Uutispäivä Demarin haastattelussa keskiviikkona Sinnemäki sanoi, että asiasta on keskusteltu demareiden kanssa joissakin vaalipiireissä.

Tuskinpa Sinnemäki aivan omiaan puhuu, vaan vaaliliitoista on todella keskusteltu. Kokonaan eri asia on, johtavatko keskustelut mihinkään.

Jos asia on kiinni SDP:n tuoreesta puoluesihteeristä Mikael Jungnerista, vaaliliittoja ei ilmeisesti solmita. Jungner sanoi Yleisradion haastattelussa, että ajatus vaaliliitoista kuulostaa huonolta. Hänen mielestään vaaliliitot ovat omiaan vain sekoittamaan ihmisten ajattelua. "Tämä aika vaatii suoraviivaista ja selkeää politiikkaa", Jungner julisti.

Olemme samaa mieltä. Läheskään kaikki äänestäjät eivät ymmärrä vaaliliittoja, erityisesti sitä, että eduskuntaan saatetaan mennä toisen puolueen ehdokkaille annettujen äänten avulla. Tulossa olevan uudistuksen myötä vaaliliitot jäävätkin historiaan. Olisi reilua, että niihin ei enää ensi vaaleissakaan turvauduttaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.