Tämä on mainos

Mainostan venäjän kieltä, russki jezik. Olen kielikurssilla Pietarin yliopistossa, toteuttamassa unelmaani oppia venäjää.

Opiskeluni loppuvaiheessa aloitin venäjän opinnot, mutta kesken ensimmäisen kurssin sain tarjouksen lähteä ulkomaille töihin.

Venäjän opinnot jäivät pitkäksi aikaa, kunnes joitakin vuosia sitten aloimme julkaista riippumatonta venäläistä lehteä Novaja Gazetaa suomeksi. Työn kautta syntyi kontakteja venäläisiin toimittajiin ja menin työkaverini kanssa venäjän kurssille. Muistan vieläkin yhteiset sanat kuten remontti, urakka, sapuska, sontikka, vanna, toveri, krookus ja uurna. Tai mesta, bonjata ja snaijata.

Opinnot jäivät, kun opetusta oli vain tunti viikossa ja eteneminen kovin hidasta. Hankin jatkuvasti voimassa olevan viisumin Venäjälle, sellaisen saa vuodeksi kerrallaan. Mahdollisuuden tullen olen voinut vaivatta hypätä Pietarin junaan, bussiin tai laivaan. Jatkuva viisumi maksaa noin sata euroa ja kertaviisumi noin 70 euroa. Ero on varsin pieni ja valmiiksi voimassa olevan viisumin kanssa tulee lähdetyksi.

Jokin aika sitten istuimme kaveriporukassa ja pohdimme, mitkä ovat kullekin niitä muutamia asioita, jotka haluaa loppuelämänsä aikana ainakin vielä tehdä. Tajusin keskustelun kuluessa, että todella halusin oppia venäjää. Soitin Suomi–Venäjä-seuraan, sillä tiesin heidän järjestävän venäjän kielen kursseja Pietarin yliopistossa.

Oli viimeinen ilmoittautumispäivä, kahden viikon kurssi alkaisi kuukauden päästä. Tasoja oli useita, alkeiskurssille piti osata kyrilliset aakkoset ja jokunen sana. Tyttäreni muistutti mieleeni aakkoset ja joitakin sanontoja. Joku toinen alkeiskurssilainen oli opiskellut ne omin neuvoin netistä.

Pietarissa aloitimme kurssin tasotestillä, jossa oli yli sata kysymystä. Suurinta osaa en ymmärtänyt. Opinto-ohjaaja muistutti, ettei tämä ole koe vaan testi.

Nyt olen ollut toista viikkoa kielikylvyssä ja joutunut ponnistelemaan oppiakseni, tajunnut ettei venäjä ole helppo kieli, ihmetellyt liikeverbejä ja niiden monimutkaisuutta. Kunnes joku pienen ryhmämme pidemmälle edistyneistä taas muistutti, ettei liikeverbejäkään lopulta ole monta ja että ne ovat usein alussa hankalia.

Aiemmista kieliopinnoista muistan, että kieli tarttuu kuuntelemalla ja puhumalla. Mahdottomiltakin tuntuneet muodot muuttuvat itsestään selviksi, kun päästää sanat soljumaan itseensä. Osaan jo kysyä ohjeita kadulla ja raitiovaunussa, ja olen löytänyt tieni ainakin joihinkin haluamiini paikkoihin.

Pietarin yliopistoon voi tulla milloin tahansa opiskelemaan venäjää. Maanantaiaamuna tasotestiin ja jos paikkoja on, voi aloittaa saman tien. Opiskella voi viikosta useisiin kuukausiin. Kalenterissani on jo P-viikot.

Kirjoittaja on Into-kustantamon toimitusjohtaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.