Tärkeää toimintaa

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti on laskenut tutkimuksessaan, että vapaaehtoistyö vaatii vain kuudesosan niistä resursseista, jotka tarvittaisiin vastaaviin palveluihin julkisen sektorin järjestäminä. Väite paremmasta tehokkuudesta perustuu rahallisen panostuksen ja työntuntien suhteeseen.

Tutkimus on saanut ristiriitaisen vastaanoton, eikä ihme, sillä vertailu on vaikeaa.

Vapaaehtoistyö on sananmukaisesti vapaaehtoista. Kun ihminen tekee työtä ilman palkkaa, hän saa siitä yleensä henkistä nautintoa. Hän tuntee olevansa hyvällä asialla. Osallistuminen vaikkapa VPK:n työhön tai jonkin juniorijoukkueen huoltotehtäviin antavat henkisesti paljon.

Ihminen ei vapaaehtoistoiminnassa välttämättä koe olevansa työssä, vaan mieluisassa ja tärkeässä harrastuksessa. Vapaaehtoistyötä tekevälle merkitsee paljon sosiaalinen ympäristö, missä hän toimii.

Ihminen voi myös vaikuttaa vapaaehtoistyössä. Hänellä saattaa siviiliammatin mukanaan tuoman asiantuntemuksen myötä olla todella paljon annettavaa.

Yhteiskunnan tulisi kannustaa ihmisiä vapaaehtoistyöhän. Toiminnalle pitää taata elämisen mahdollisuus, eikä tappaa sitä esimerkiksi veroratkaisuilla. Ilman pyyteetöntä työtä moni yhdistys joutuisi lakkauttamaan toimintansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.