Tärkeän työn tekijä

Kunnonpaikka on aivan toisenlainen nyt kuin 40 vuotta sitten, jolloin järjestelmällistä kuntoutustoimintaa ryhdyttiin antamaan Siilinjärven Vuorelassa. Silloin kuntoutusta tarvitsivat sotaveteraanien lisäksi maaseudun naiset, jotka usein olivat monen lapsen äitejä. Se oli tärkeää työtä.

Kunnonpaikka tarjosi fysikaalisia hoitoja, lääkinnällistä kuntoutusta ja virkistäytymistä noin 4400 neliön tiloissa. Nyt kaikkiaan 19000 neliön tiloissa on hotelli ja on liikuntatiloja entisten kuntoutus- ja hoitotilojen lisäksi.

Aikanaan ei ollut ollenkaan selvää, että kuntoutuskeskus tulisi Siilinjärvelle. Paikkakunnan oma vahva nainen Katri-Helena Eskelinen (kesk.) sattui olemaan tuolloin sosiaali- ja terveysministeri. Hänen ansiostaan kuntoutuskeskuksen paikaksi valikoitui Vuorela eikä Miehikkälä, Nurmo tai Pyhäselkä.

Kuntoutus kuuluu yhä Kunnonpaikan toimintaan, mutta aikaisempaan verrattuna kuntoutus on nykyisin hyvin yksilöllistä. Kuntoutusasiantuntijat kannustavat valmentajien tavoin kuntoutujia itseään huolehtimaan omasta kuntoutumisestaan. Tärkeää työtä siis yhä.

Kuntoutuskysynnän laskiessa Kunnonpaikan on ollut pakko kehittää toimintojaan. Tuorein innovaatio on ottaa Siilinjärven kunta vuokralaiseksi: remontoitaviin tiloihin tulee terveysasema, hammashuolto ja päivähoitotiloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.