Tärkein pääoma kunnossa

Vaisun talouskasvun, heikon työllisyyskehityksen ja julkisen talouden säästöjen keskelläkin on hyvä muistaa, että Suomi on yhä maailman parhaita maita. Siitä tuli jälleen yksi osoitus tuoreessa Maailman talousfoorumin vertailussa, jossa Suomi on maailman maiden ykkönen inhimillisessä pääomassa.

Vertailussa mitattiin etenkin koulutusta ja työllisyyttä. Maita pisteytettiin eri ikäryhmissä elinikäisen oppimisen ja työllistymismahdollisuuksien mukaan. Raportin lähtökohtana oli ajatus, että ihmisten osaaminen ja työelämän taidot ovat menestystekijöinä jopa taloudellista pääomaa tärkeämpiä.

Suomessa tiedetään hyvin, että menestyksemme pohjaa kaikille yhteiseen peruskouluun ja ilmaiseen korkeakoulutukseen. Eteneminen koulussa ja ammattiuralla on perustunut omaan älyyn ja yritteliäisyyteen, ei perhetaustaan.

Vertailu asettaa maallemme jatkohaasteen, ettemme hukkaisi tätä hienoa perintöä. Tulevat hyvinvointivaltion pelastustalkoot onkin toteutettava järkevästi. Suomi ei saa säästää kuoliaaksi niitä rakenteita, jotka tekivät maastamme takavuosina maailman kilpailukykyisimmän. Koulutuksen ilmaisuus on säilytettävä jatkossakin korkeimmalle tasolle asti. Samalla on poistettava työllisyyden esteitä, jotta kenenkään inhimillistä pääomaa ei haaskata.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.