Tärkeintä oli sopu

Kiistely Kreikka-vakuuksista päättyi Suomen kannalta onnellisesti. Tai ainakin siltä näyttää tuoreiden arvioiden valossa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) väitti, että uudella järjestelyllä rajataan suomalaisten veronmaksajien riski. Se oli hallituksemme tavoite. Suomi myös säilytti kasvonsa ajoittain kiihkeiksi käyneissä neuvotteluissa.

Jotta Suomi saa vakuudet, sen on maksettava osuutensa 1,4 miljardia euroa Euroopan pysyvässä vakuusrahastossa (ESM) yhdellä kerralla vuonna 2013. Lisäksi Suomen saama korko lainalleen on alhaisempi kuin muilla mailla.

Jos Kreikka ei maksa velkaansa, Suomi saa silloin vakuudet, 880 miljoonaa euroa. 30 vuodessa summa voi kasvaa kahdeksi miljardiksi euroksi. Kun Kreikka on jo nyt konkurssikypsä, Suomi voi siis Urpilaisen tulkinnan mukaan tienata jättipotin. Totta vai tarua, sen suuri tulevaisuus näyttää. Turha tuuletus on nyt ennenaikaista. Siitä Urpilaisellakin pitäisi jo olla kokemusta.

Historia on osoittanut, että EU ja europerhe pääsevät vaikeissakin asioissa sopuun. Suomen vaatimukset aiheuttivat muissa jäsenvaltioissa närää, mutta nyt pöytä lienee siivottu, kunnes seuraava iso ongelma tulee pöydälle. Se voi ilmestyä sinne esimerkiksi Italian muodossa, jonka talous on kuralla.

Suomi joutuu vakuusjupakan järjestelyjen myötä luopumaan osasta niistä voitoista, joita se voisi väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n kautta saada. Se ei liene Suomelle ongelma, koska ERVV:stä ei voittoa ole tulossa. Merkittävä yksityiskohta on lisäksi, että vakuudet voi saada maksimissaan 20 prosentille Suomen antamista lainatakauksista.

Tärkeää on, että vakuusjupakka on ohi ja euromaat pystyvät keskittymään paljon mittavampien ongelmien hoitoon. Suomi taiteili neuvotteluissa "veitsen terällä" ja oli suututtaa muut euromaat. Toivottavasti prosessi antoi hyviä diplomaattisia eväitä tuleville vuosille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.