Tärkeintä oli sopu

Kiistely Kreikka-vakuuksista päättyi Suomen kannalta onnellisesti. Tai ainakin siltä näyttää tuoreiden arvioiden valossa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) väitti, että uudella järjestelyllä rajataan suomalaisten veronmaksajien riski. Se oli hallituksemme tavoite. Suomi myös säilytti kasvonsa ajoittain kiihkeiksi käyneissä neuvotteluissa.

Jotta Suomi saa vakuudet, sen on maksettava osuutensa 1,4 miljardia euroa Euroopan pysyvässä vakuusrahastossa (ESM) yhdellä kerralla vuonna 2013. Lisäksi Suomen saama korko lainalleen on alhaisempi kuin muilla mailla.

Jos Kreikka ei maksa velkaansa, Suomi saa silloin vakuudet, 880 miljoonaa euroa. 30 vuodessa summa voi kasvaa kahdeksi miljardiksi euroksi. Kun Kreikka on jo nyt konkurssikypsä, Suomi voi siis Urpilaisen tulkinnan mukaan tienata jättipotin. Totta vai tarua, sen suuri tulevaisuus näyttää. Turha tuuletus on nyt ennenaikaista. Siitä Urpilaisellakin pitäisi jo olla kokemusta.

Historia on osoittanut, että EU ja europerhe pääsevät vaikeissakin asioissa sopuun. Suomen vaatimukset aiheuttivat muissa jäsenvaltioissa närää, mutta nyt pöytä lienee siivottu, kunnes seuraava iso ongelma tulee pöydälle. Se voi ilmestyä sinne esimerkiksi Italian muodossa, jonka talous on kuralla.

Suomi joutuu vakuusjupakan järjestelyjen myötä luopumaan osasta niistä voitoista, joita se voisi väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n kautta saada. Se ei liene Suomelle ongelma, koska ERVV:stä ei voittoa ole tulossa. Merkittävä yksityiskohta on lisäksi, että vakuudet voi saada maksimissaan 20 prosentille Suomen antamista lainatakauksista.

Tärkeää on, että vakuusjupakka on ohi ja euromaat pystyvät keskittymään paljon mittavampien ongelmien hoitoon. Suomi taiteili neuvotteluissa "veitsen terällä" ja oli suututtaa muut euromaat. Toivottavasti prosessi antoi hyviä diplomaattisia eväitä tuleville vuosille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.