Täyskieltoa on viisasta tutkia

Tiistaiset puheet eduskunnassa osoittivat, että pikavippien täyskiellon mahdollisuutta on viisasta tutkia.

Pikavippien täyskieltoa on ajanut voimallisimmin kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.), joka kertoi eduskunnalle, miten pikavippiyritykset ovat yrittäneet uhkailla, kiristää ja lahjoa häntä, jotta hän luopuisi pikavippien täyskiellon ajamisesta. Hän myös kertoi, että yhteydenottoja on tullut Venäjältä ja Virosta.

Yhteydenotot ovat lievästi sanoen poikkeuksellisia, ja jos ne ovat totta, mitä ei tietenkään ole syytä epäillä, Katajan on syytä tehdä yhteydenotoista rikosilmoitus. Keskusrikospoliisista kerrottiin keskiviikkona, ettei KRP tutki eikä ole tutkinut pikavippiyrityksiin kohdistuvia rikosepäilyjä.

KRP ei myöskään ryhdy toimeen, ellei joku tee rikosilmoitusta.

Pikavippejä on puolusteltu sanomalla, että kyse on liiketoiminnasta vapaassa markkinataloudessa. Niin on teoriassa, mutta käytäntö on osoittanut pikavippejä välittävien yritysten asiakkaiden olevan liian usein ihmisiä, joilla elämänhallinta on jo pettänyt.

Hädänalaisten hyväksikäyttöä ei pidä koskaan hyväksyä. Siksi täyskielto kuulostaa paremmalta kuin hallituksen esitys, jonka mukaan 51 prosentin katto vuotuiselle korolle on riittävä keino estää pikavipeistä aiheutuvia ongelmia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.