Täysremontti huipulla tuo lisää uskottavuutta

Matkapuhelinyhtiö Nokiassa tapahtuu pitkään uumoiltu toimitusjohtajan vaihdos, kun yhtiön hallitus ilmoitti Olli-Pekka Kallasvuon potkuista perjantaina. Superluokan yllätys sen sijaan oli, että yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ilmoitti lähdöstään. Nokian ylimmässä johdossa tehdään näin täysremontti.

Nokian toimitusjohtajaksi tulee kanadalainen Stephen Elop. Asiantuntijapiireissä hänen valintaansa luonnehdittiin yllätykseksi.

Uudelleenjärjestelyjen taustalla on omistajien tyytymättömyys Nokian osakkeen arvoon. Osakekurssi on pudonnut murto-osaan yhtiön suuruuden päivistä. Tämä johtuu muun muassa siitä, ettei Nokia ole kyennyt vastaamaan amerikkalaisen laitevalmistaja Applen haasteisiin. Jenkkiyhtiön iPhone-älypuhelimet ovat olleet myyntimenestyksiä maailmalla.

Nokia on suurin älypuhelinten valmistaja, mutta yhtiöltä on puuttunut iPhonen tapainen kärkituote ja kassamagneetti. Nokian parhaillaan lanseerattavaan N8-uutuusmalliin kohdistuu suuria odotuksia. Onnistuminen saattaa olla jopa kohtalon kysymys yritykselle.

Eniten on pettänyt Kallasvuon suurin hanke, internet. Kallasvuo linjasi sen yhtiön kasvualueeksi, jotta yhtiö ei jäisi vain koko ajan halventuvien laitteiden valmistajaksi. Hän visioi kolme vuotta sitten, että yhtiö siirtyy uudelle aikakaudelle. Sen keskipisteenä piti olla Ovi-palvelualusta ja kosketusnäytölliset älypuhelimet. Ovi-palvelusta on edelleen vain suuri lupaus.

Nokian hallitus antoi Kallasvuolle aikaa kehittää ja kasvattaa yhtiötä. Lopputulos ei imartele toimitusjohtajaa. Nokia on kuitenkin säilynyt maailman ylivoimaisesti suurimpana matkapuhelinvalmistajana. Jättiläinen ei horju, vaikka se ei ole tarjonnut asiakkailleen suuria elämyksiä entisaikojen tapaan.

Ollilan eroilmoituksen ymmärtää, sillä hän on ollut Kallasvuon suurin tukija. Kun toimitusjohtaja epäonnistuu, tulilinjalle joutuu myös takuumies. Kovat ratkaisut tehtiin, jotta Nokian uskottavuus lisääntyisi. Kysymys on yhtiön edusta.

Tuleva toimitusjohtaja Stephen Elop tunnetaan kansainvälisessä liike-elämässä karismaattisena esiintyjänä ja piinkovana liikemiehenä. Hän tuo jo persoonallaan uskottavuutta. Elop johtaa nyt Microsoftin yritysratkaisuista vastaavaa yksikköä. On selvää, että Nokia-Microsoft akseli vahvistuu tulevaisuudessa. Tällä taas on merkitystä paljon puhutuilla Yhdysvaltain markkinoilla.

Nokia on valtava työllistäjä ja veronmaksaja Suomessa. Säilyvätkö työpaikat ja pysyykö pääkonttori maassamme? Muutosten tuulten keskellä on toivottava, että Elop ja muu Nokian johto ymmärtävät edelleen suomalaisten työntekijöiden osaamisen syvyyden ja sitoutumisen. Elop sanoi eilen, että Nokialla on suuri vastuu suomalaisesta yhteiskunnasta. Se oli todella merkittävä kannanotto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.