Täyteen tasa-arvoon on vielä pitkä matka

Kansainvälisen naistenpäivän historia ei ole aukoton. Jotkut sijoittavat päivän syntyhetken niinkin kauas kuin vuoteen 1857, jolloin tekstiilitehtaan naiset New Yorkissa Yhdysvalloissa järjestivät lakon puolustaakseen oikeuksiaan. Se tiedetään varmasti, että ensimmäisenä naistenpäivää vietettiin Yhdysvalloissa vuonna 1909. Silloinkin naistenpäivän tarkoituksena oli kunnioittaa New Yorkissa edellisenä vuonna järjestettyä lakkoa.

Vuodesta 1911 naistenpäivää on vietetty samaan aikaan Amerikassa ja Euroopassa, joten tänään kansainvälinen naistenpäivä juhlii 100-vuotista historiaansa.

Ammattiyhdistysliikkeellä ja poliittisella vasemmistolla on vahvat perinteet naistenpäivän vietossa. Aluksi pääpaino olikin naisten poliittisilla ja ammatillisilla oikeuksilla. Jo vuosikymmenten ajan kansainvälisenä naistenpäivänä on kuitenkin tarkasteltu naisten oikeuksia paljon laajemmin. YK on vuodesta 1975 lähtien suositellut jäsenmailleen kansainvälisen naistenpäivän viettämistä.

Tämän päivän Savon Sanomat on kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi erilainen kuin tavallisesti. Olemme raivanneet naisille tavallista enemmän tilaa lehden sivuilta. Kaikissa tänään julkaistavissa kuvissa on pääosassa nainen. Tänään myös kirjoitamme naisista enemmän kuin normaalisti.

Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Naiset osallistuvat työelämään tasavertaisina miesten kanssa. Naisten mahdollisuuksia opiskella haluamiinsa ammatteihin ei rajoiteta millään tavalla, niin kuin joissakin kulttuuriltaan Suomesta poikkeavissa maissa edelleen tehdään. Korkeakouluopiskelijoista naisia on jo enemmän kuin miehiä.

Naiset ovat Suomessa edenneet yhteiskunnan tärkeimpiin tehtäviin. Suomessa on tällä hetkellä nainen niin tasavallan presidenttinä kuin pääministerinäkin. Naiset ovat johtaneet puolustusministeriötä ja Suomen Pankkia. Luterilainen kirkko on jo saanut ensimmäisen naispiispansa. Politiikassa tai julkisissa viroissa naiseudesta ei enää ole haittaa, niin kuin vielä takavuosina saattoi olla.

Tilanne yksityisellä sektorilla on ongelmallisempi. Nainen suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajana on edelleen tuikiharvinainen. Naisia on vähän myös pörssiyhtiöiden hallituksissa. Naisia on kohtalaisesti suurten yhtiöiden tukitehtävissä, esimerkiksi tiedotuksessa, mutta yhtiöiden tärkeimmille tuloksentekopaikoille heidän näyttää olevan vaikea edetä. Onko tulppana suppea hyvä veli -verkosto?

Tekemistä on muissakin asenteissa. Naiset kantavat nykyään edelleen miehiä suuremman arkisen vastuun perheestä ja kodista. Kun lapsi sairastuu, jäävät äidit isiä useammin kotiin. Erilaisista perhevapaista aiheutuvat kustannukset rasittavat eniten aloja, joilla työskentelee paljon naisia. Miksi näin on? Sitäkin on hyvä pohtia kansainvälisenä naistenpäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.