Täyttä kesäteatterissa

Kun ihmisillä on valinnan vapaus, he käyttävät myös sitä paitsi ruokakaupassa, jossa ostokset määräytyvät kaupan kulloistenkin erikoistarjousten mukaan.

Erityisen hyvin valinnan vapaus näkyy hengen elämän riennoissa. Maan- tai jopa maailmankuulun taidemusiikin solistin tai soittajan tuo monta kertaa kirkkoon vain kourallisen kuulijoita, kun taas jonkun tangokuninkaan tai iskelmätähtösen vierailu vetää tuhansia ihmisiä maakuntien suurille tanssilavoille - ja etenkin, jos siellä sattuvat vielä olemaan televisiokamerat paikalla.

Kukin valitsee käyntipaikkansa omien mieltymystensä mukaan, eikä erilaisia kulttuuritapahtumia pidä sen vuoksi jyvittää parempiin tai huonompiin, hienompiin tai kepoisempiin. Tämän päivän korkeakulttuurisessa ilmapiirissä ja erityisesti siihen liittyvissä seurapiireissä unohtuu, että sellainenkin suuruus kuin William Shakespeare kirjoitti ja esitti aikanaan kuolemattomat näytelmänsä hyvin rahvaanomaiselle yleisölle.

Kohunimet vetävät väkeä kesäisiin kulttuuririentoihin, mutta eivät vain he. Tämän kesän erikoisuuksiin kuuluu, että joissain savolaisissa kesäteattereissa loppuvat paikat yksinkertaisesti kesken. Esimerkiksi Karttulan Syvänniemen Hermannissa sanotaan koko heinäkuun olevan niin varattu, että vielä liputtomat voivat toivoa pääsevänsä viettämään iltaa vanhan Saastamoisen yhtiön kivinavetan uumeniin vasta elokuun alussa.

Syvänniemeläisten esitys on alusta loppuun paikallista tekoa, vain ohjaajajana on kuopiolainen teatterin ammattilainen. Paikallisuus ja pienet puitteet eivät ahdista, jos esittäjillä on into päällä ja jotain todellista sanomista. Syvänniemen Hermannin ohella siitä on todistanut viime viikkoina moni muukin savolainen kesäteatteri - ehkäpä voimallisimmin Juankosken teatterikerho, joka 200 vuoden takaiselle Juankoskelle ja Nilsiään sijoittuvassa Patruuna-näytelmässään pureutuu suoraan ja rohkeasti meidän oman aikamme kansainvälisen terrorismin syntyyn ja olemukseen.

Sanotaan, että tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa yhteiskunnan tilaan ja suuntaan kahdella tapaa. Toinen tapa on käydä äänestämässä vaaleissa, toinen mennä reippaasti mukaan vapaaehtoiseen harrastustoimintaan.

Äänestysprosentit ovat olleet jatkuvassa laskussa eikä järjestötyössäkään ole missään nimessä tungosta toimijoista. Runsaina kukkivat kesäteatterit ovat todellisuudessa vain poikkeus tämän päivän säännöstä.

Arvojen muuttumisen näkee havainnollisesti, katsomalla ketä seuroissa tai järjestöissä toimii ja ketkä ovat tilaisuuksissa mukana: ryppyjä riittää. Sotien jälkeen syntyneet ja kasvaneet suuret ikäluokat ovat viimeisiä, jotka ovat vielä jaksavat jatkaa edellisiltä sukupolvilta periytynyttä yhdessä tekemisen perinnettä.

Nuoret ja jopa keski-ikäiset ovat jo toista maata. Yhteiskuntatieteilijöiden mainitsema "kollektiivisuus" ei ole enää heille yhteistä tekemistä, vaan lähinnä yhdessä nauttimista kalliisti palkattujen ammattilaisten konserteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.