Törkyinen jälkipyykki pestävä

Tuusulassa Jokelan koulussa sattuneesta murhasarjasta on kuusi viikkoa aikaa. Julkisen sanan neuvosto on saanut kaksi valitusta toimittajien käyttäytymisestä Jokelassa. Määrä vielä kasvaa.

Kun nuoret ja heidän vanhempansa ovat alkutyrmistyksen jälkeen pystyneet pohtimaan tapahtumia, julki on tullut hirveitä kokemuksia. Yksi aikakauslehden toimittaja tummissa vaatteissa ja kukkien kanssa kanssa marssi kuolleen nuoren kotiin. Sukulaiset luulivat häntä papiksi eikä toimittaja korjannut asiaa. Vasta kun väki huomasi nauhurin ja ihmetteli sitä, he tajusivat "papin" olevan toimittaja.

Kaksi muuta toimittajaa meni kriisikeskukseen ja jututtivat siellä nuoria niin, että nuoret luuli heitä kriisityöntekijöiksi.

Julkaistut jutut paljastivat, että kyse oli toimittajista.

Eräs ison lehden toimittaja soitti tapahtumien ollessa kesken niille vanhemmille, joiden numeroita hän löysi lasten erikoisten nimien perusteella. Toimittaja kysyi suoraan, onko lapsenne kuollut. Vanhemmilla ei tietenkään ollut siinä vaiheessa tietoakaan koko asiasta.

Saman lehden toimittaja soitteli nuorten kännyköihin. Kun eräs nuori paniikissa vastasi ja kertoi olevansa luokassa ja oven takaa ampui juuri joku luokan ovea, lehti lupasi 300 euroa per kamerakännykkäkuva, jos nuoret saavat kuvattua jälkiä - tai ampujan.

Lisäksi Jokelassa oli kokemattomia toimittajia, jotka eivät saaneet omin avuin juttua kasaan. Nuorennäköisinä he ujuttautuivat massaan, kuuntelivat salaa lapsiporukoita ja kirjoittivat tarinoita haastatteluina lehteen - ilman haastatteluja, ilman lupaa.

Nämä ovat esimerkkejä, joita nuoret itse ja heidän vanhempansa ovat kertoneet nyt julki. He ovat pyytäneet medialta anteeksipyyntöä. Harva tiedotusväline on ottanut ongelmat julkiseen käsittelyyn ja tarttunut tähän yhteiseen häpeään. Eikä kukaan ole pyytänyt anteeksi.

Osa väärin toimineista tiedotusvälineistä ja toimittajista on tarkkaan tiedossa. Osassa tapauksista on toistaiseksi epäselvää, ketkä olivat asialla. Tiedotusvälineitä ujostuttaa. Harva media voi olla varma, että juuri heidän väkensä toimi puhtaasti kovassa kilpailussa aikaa ja muita vastaan. Lisäksi sattumien summan takia paikalla oli poikkeuksellisen paljon sellaisia kokemattomia toimittajia ja kuvaajia, joille lait, etiikka sekä ennen kaikkea vilpitön ja nöyrä työskentelytapa eivät valitettavasti ole lainkaan tuttuja. Lopputulos on tuossa.

Toivottavasti Jokelan nuoret eivät menetä uskoaan kaikkeen mediaan, vaan vievät tietämänsä töryn Julkisen sanan neuvostoon ja/tai oikeuteen. Tekee koko Suomelle hyvää, että pelisäännöt käydään läpi, kun niitä eivät kerran kaikki toimittajat itse osaa vaalia.

Nuorten suosimilla nettisivuilla toimittajien ja kuvaajien käytös Jokelassa puhuttaa vieläkin, mutta "virallinen media" on asiasta harmittavan hiljaa. Nuorten tekstareissa, sähköpostilistoilla ja ircissä puhutaan vielä runsaasti myös uusista mahdollisista iskuista. Entä jos se meidän luokan outo poika...? Entä jos se porukka, joka kerää matskua kaikista kouluampumisista ja naureskellen ihannoi touhua...?

Poliisi on vastannut nyt nuorille netissä ja vedonnut, että huhut sekä pilauhkailut lopetetaan. Harkitkaa uudelleen, ajatelkaa seurauksia, viattomille aiheutettua vahinkoa ja toipumassa olevia ihmisiä, poliisi vetoaa viestissään.

Taitava veto poliisilta on vedota rangaistusten lisäksi eettisyyteen: älä sido poliisia, sillä apua voi joku tarvita oikeasti. Älä vaaranna tai vahingoita muita, on hyvä viesti meille kaikille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.