TESTI Pintasilittelyä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on luvannut käydä toisella kaudellaan nimenomaan julkista arvokeskustelua.

Näkyikö tämä lupaus näkyi hänen uudenvuodenpuheessaan, joka on kansallinen instituutio ja jossa tasavallan presidentti voi osoittaa sanansa suoraan koko kansakunnalle?

Tasavallassa on varmasti monia, jotka odottivat presidentiltä jämäköitä kannanottoja ja selkeitä parannuskohteita. Halosen tiedetään pitävän tiukasti kiinni hallitusmuodon mukaisista valtaoikeuksistaan, joten hänellä olisi myös oikeus ilmaista oma henkilökohtainen kansansa julkisesti tavallisen kansan mieliä hiertäviin kysymyksiin.

Vallankäyttäjänä Halonen kuitenkin keskittyy käyttämään valtaansa suljettujen seinien sisällä, vallan kabineteissa. Julkisissa esiintymisissä nähdään hieman toisenlainen Halonen, joka nyökkäilee ystävällisesti ja ymmärtäväisesti vähän joka suuntaan ja koettaa vakuuttaa kuulijoitaan viimeiseen saakka, että neuvottelemalla ja toisia kuuntelemalla asiat luontuvat lopulta parhain päin.

Tällainen optimisti-Halonen nähtiin kotitelevisioissa myös vuoden 2008 alkaessa. Pikaisin vedoin presidentti palautti mieliin muutamia menneen vuoden merkittäviä tapauksia ja raotti hivenen myös tulevaisuuden esirippua. Selkeimmin tulivat puheessa esiin presidentin näkemykset tuloerojen huolestuttavasta kasvusta kotimaassa ja Itämeren tilasta. Jokelan lukion traagiset tapahtumat mainittiin, mutta mitään syvällistä analyysiä ei presidentiltä niistä kuultu.

Kotimaan politiikasta presidentti nosti esille ensi syksyn kunnallisvaalit ja kehotti kansalaisia äänestämään. Hyvä näin.

Vähintään yhtä mielenkiintoista olisi ollut kuulla hänen mielipiteensä maan turvallisuuspoliittista linjauksista, joita parhaillaan sorvataan. Jos presidentti on Natosta samaa mieltä kuin kansa, niin miksi hän ei tohdi sanoa sitä ääneen kansalle, kun se sopivasti nyt oli kuulolla ja mieli otollisena televisioittensa ja radioittensa ääressä?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.