Taannuttaako?

Paljon on viimeaikoina keskusteltu niin sanotusta talouden taantumasta. Näin arkikielellä voisi puhua jopa pienoisesta minilamasta. Työpaikat lähtevät alta ja opiskelijat takertuvat kouluihin välttääkseen lyhyenkin työttömyysjakson. En ymmärrä, mikä tässä mättää.

Nykyinen taantuma on lähtenyt Yhdysvalloista. Ihmisten ajatusmaailman muuttuessa jenkkiyhteiskunta ei enää ole sitä, mitä kansa haluaa.

Varsinkin suuret yritykset, kuten amerikkalaiset autotehtaat ovat pahassa jamassa, sillä perinteisellä mallilla valmistetut autot suurine moottoreineen ja mukavuuksineen eivät enää ole nykypäivän tasolla. Ihmiset haluavat ympäristöystävällisiä, kestävän kehityksen mukaisia automalleja. Pieniä ja/tai ympäristöystävällisiä automalleja arvostetaan. Näin ollen eurooppalaiset ja japanilaiset autotehtaat ovat tällä hetkellä ehdottomasti ykkösenä.

Toki taustalla ovat muutkin tekijät kuin pelkästään autot.

Yksi suurimmista yksittäisestä tekijästä on velkaantuminen. Suuret pankit myönsivät muutama vuosi sitten ihmisille järjettömän suuruisia asuntolainoja silloisen hyvän markkinatilanteen vallitessa. Nyt moni pankki on tehnyt konkurssin velkojen vuoksi.

Kyseessä on kierre, jota on mahdoton hallita. Ihmiset säästävät, yritykset eivät tuota, ne menevät konkurssiin ja ihmiset velkaantuvat.

Näin siis Atlantin tuolla puolen. Kuinka sitten tämä taantuma on näkynyt tai tulee näkymään Suomessa?

Konkreettisesti ei juuri mitenkään. Nyt on käymässä juuri niin, kuin vanhoissa ja viisaissa oppikirjoissa opetetaan: psykologia hallitsee. Vihdoinkin suuret yritykset saavat hyvän syyn antaa potkut sadalle hieman vähäpätöisemmälle työntekijälle. Taantuma on oiva tilaisuus uudistaa ja nuorentaa työvoimaa, yrityksen maineen siitä sen kummemmin kärsimättä.

Missä muualla talouden muka niin sanottu taantuma näkyy?

Hysteriana, joka tarttuu ihmisiin ja pienet yritykset tekevät konkurssin sen vuoksi, koska ihmiset eivät uskalla kuluttaa rahaa. Nythän sitä juuri pitäisi kuluttaa! Viikonlopun Ikean reissun jälkeen olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että rahavirran kanavointi pitäisi nyt vaan uudelleen organisoida, muuten tuota rahaa tuntuu kyllä olevan.

Joulukaupan arvon arveltiin hivenen kasvavan edellisvuoteen verrattuna.

Kävi kuitenkin niin, että vanhemmat ja isovanhemmat halusivat antaa lapsilleen järkilahjoja, kuten rahaa tavaroiden sijaan. Joulukauppa pysyi entisellään.

Jostain luin, että suosittuja lahjoja ovat tänä vuonna olleet myös kylpylälomat ja muut elämysmatkat. Niin, tarvitsevatko ihmiset stressilomaa vai mitä?

Pieni talousasioilla pelottelu ei ole koskaan pahitteeksi. Taloushuolet saavat ihmiset säästämään ja toivottavasti myös sijoittamaan oikeisiin kohteisiin. Kotimaan investoinnit ovat kova sana tulevaisuutta ajatellen.

Paras ratkaisu on olla tekemättä mitään sen kummempaa. Työpaikkoja on tarjolla pilvin pimein. Eletään siis niin kuin ennenkin.

Kirjoittaja on yhden kotimaisen Call Centerin palvelupäällikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.