Taas pelastusalan koulutuksesta alkoi vääntö

Keskiviikkona Ylen Uudenmaan uutiset oli nostanut ykkösjutukseen pääkaupunkiseudulla heränneen huolen, jonka mukaan pelastusalan koulutuksen siirto kokonaan Kuopioon ”heikentää pelastusvalmiutta miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulla”. Internetissä julkaistussa laajassa jutussa (29.8.) käytiin huolellisesti läpi Helsingin pelastuslautakunnan arvioita. Kuultiin myös HUSin ensihoidon ylilääkärin huolia. Helsingin kaupungin pelastus­laitoksen edustaja sai puolestaan muistuttaa, miten Helsingissä on metro, ratikoita ja paljon maanalaista rakentamista.

Jutussa ei ollut kuultu Kuopion pelastusopiston edustajaa. Journalistisesti vinon jutun kummallisuutta lisää se, että asialla oli veronmaksajien kustantama Yleisradio, jonka ei kuulu ryhtyä Helsingin tai minkään muunkaan kaupungin tai maakunnan aluepoliittisten tavoitteiden äänitorveksi.

Helsinkiläisten huoli perustuu siihen koplaukseen, jonka sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) äskettäin teki. Hän päätti, että Kriisinhallintakeskus siirretään pääkaupunkiseudulle ja siitä kompensaationa pelastusalan koulutus Helsingissä lakkaa ja siirtyy Kuopioon. Uutinen osoittaa, että operaatio Kuopiolle myönteisen päätöksen vesittämiseksi on käynnistynyt varsin nopeasti ja laajasti. Samaa on rummuttanut muun muassa kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.), jonka mielestä pelastuskoulutuksen säilyttämistä pääkaupunkiseudulla puoltavat erityisolosuhteet kuten lentoasema (Suomen Uutiset 22.8.). Helsingissä on myös ideoitu, että kaupunki kouluttaisi pelastustyöntekijänsä erikoisammattitutkinnon kautta. Aivan turhia puheita ja haaveita.

Joiltakin helsinkiläisiltä on jäänyt huomaamatta, miten Pelastusopistosta on kasvanut vuosien varrella sellainen pelastusalan koulutuskeskus, jolla ei ole kansainvälisessä vertailussa mitään hävettävää. Päinvastoin Kuopioon tullaan katsomaan huippukoulutusta ulkomailta asti. On sellaisiakin toimijoita, jotka antavat Pelastusopiston ammattitaidolle sille kuuluvan arvon. Esimerkiksi Suomen lentoasemien ylläpidosta vastaava Finavia päätti viisi vuotta sitten ostaa palo- ja pelastushenkilöstönsä koulutuksen jatkossa Kuopiosta. Finavia halusi parantaa koulutuksensa laatua. Lentoasemien pelastusvahvuuteen kuuluu kaikkiaan 300 ihmistä. Heidän on pidettävä yllä palo- ja pelastuskelpoisuutta säännöllisillä koulutuksilla. Pelastusopiston opettajat ovat hankkineet oppia kansainvälisistä turvamääräyksistä ja muista alan uusimmista tiedoista ulkomaita myöten.

Muutama vuosi sitten Pelastusopisto sai monipalosimulaattorin, joka on Euroopassa ainutlaatuinen. Suuri ja muunneltava kokonaisuus mahdollistaa muun muassa suurten tulipalojen tai tunnelimaisten tilojen tulipalojen sammuttamista, mistä on hyötyä sammutustöissä maanalaisissa tiloissa, jollaisena esimerkiksi metroa voidaan pitää.

Joutavien poliittisten vääntöjen välttämiseksi Pelastusopiston olisi selvästikin syytä kertoa itsestään nykyistä enemmän pääkaupunkiseudulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.