Taas tuli vesiperä

Nykyinen hallitus ei rajoita alkoholijuomien mielikuvamainontaa. Tämä selvisi lopullisesti tiistaina, kun peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) nostivat kätensä pystyyn: poliittista sopua lakiesityksestä ei löytynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön esittämä työryhmä päätyi viime kesänä siihen, ettei alkoholimainontaa koskevia määräyksiä ole tarvis kiristää nykyisestä. Siihen asia olisi jäänytkin, elleivät kansanedustajat olisi lähteneet liikkeelle. Mielikuvamainonnan kieltävän lakialoitteen taakse löytyi peräti 106 kansanedustajaa eli eduskunnan enemmistö.

Tämä herätti ministeri Risikon, joka lupasi hallituksen lakiesityksen samasta asiasta. Sen piti valmistua jo syksyllä. Tiistaina nuotta vedettiin vedestä ja saaliina oli jälleen pelkkä vesiperä.

On vaikea ymmärtää, että asia kaatui puoluepoliittiseen kärhämöintiin. Keskusta ja kokoomus eivät lopulta olleet niin kaukana toisistaan, etteikö järkevän kompromissin hierominen olisi ollut mahdollista. Mutta niin vain jälleen siirrettiin yksi asia yli vaalien odottamaan uutta hallitusta ja uutta eduskuntaa.

Alkoholimainonta on asia, jossa kannattaa kuunnella herkällä korvalla terveysjärjestöjä. Niiden mielestä alkoholimainonta voitaisiin rajata vain tuotetietoihin. On jälleen vedottava uuteen hallitukseen. Voisiko tästäkin sopia jo hallitusneuvotteluissa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.