Taas yksi esitys nurin

Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmassa luvataan uudistaa eduskuntavaaleja nykyisen vaalipiirijaon pohjalta. Uudistuksen perustana luvataan käyttää vaalialuejärjestelmää, joka kattaa koko Suomen ja pitää sisällään vaaliliittokiellon.

Näyttää kuitenkin pahasti siltä, että uudistuksesta ei tule mitään, koska hallituspuolueet eivät löydä asiassa yksimielisyyttä. Maanantain Helsingin Sanomat kertoo, että viimeisin ehdotus kuopattiin pari viikkoa sitten.

Uudistuksesta on yritetty sopia turhaan jo kohta vuoden verran. Alunperin lakiuudistus piti antaa eduskunnalle viime syksynä.

Kiistaa on tähän saakka käyty valtakunnallisesta äänikynnyksestä, joksi on esitetty 3,5 prosenttia. Äänikynnys tarkoittaa sitä, että puolueen on saatava tietyn suuruinen kannatus koko maassa ennen kuin paikkoja eduskunnassa heltiää.

Käyttöön tulisi myös vaalipiirikohtainen 12 prosentin äänikynnys. Se tarkoittaisi sitä, että jos puolue jossakin vaalipiirissä keräisi tuon ääniosuuden, se saisi edustajansa läpi tästä vaalipiiristä.

Ruotsalainen kansanpuolue on pitänyt 3,5 prosentin valtakunnallista kynnystä liian korkeana. Puolue olisi kuitenkin valmis hyväksymään sen, jos vaalipiirikohtaisen kynnyksen ylittyminen yhdessä vaalipiirissä merkitsisi äänikynnyksen laukeamista kaikissa vaalipiireissä.

Kompromissi olisi kelvannut kaikille muille hallituspuolueille, mutta ei kokoomukselle. Helsingin Sanomien tietojen mukaan RKP nyt harkitsisi koko uudistuksen kariuttamista.

Se olisi anteeksiantamatonta. Uudistuksen kariutuminen tarkoittaisi sitä, että pienillä puolueille ei jatkossakaan olisi mahdollisuuksia saada ehdokkaitaan eduskuntaan pienissä vaalipiireissä ilman äänestäjiä hämääviä vaaliliittoja. Vaalipiirikohtainen piilevä äänikynnys on jo romuttanut eduskuntavaalien suhteellisuuden. Uudistus on siksi välttämätön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.