Taas yksi nainen uhrautui

Opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) puolue- ja työtoverit ovat yksissä tuumin ihastelleet ja kiitelleet hänen ratkaisuaan luopua ministerin tehtävistä perhesyiden vuoksi. Sarkomaalla on kolme alle 10-vuotiasta lasta.

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä Sarkomaan ratkaisu on "rohkea". Euroedustaja Eija-Riitta Korhola kirjoitti blogissaan olevansa "ylpeä" Sarkomaasta. Kansanedustaja Leena Harkimo luonnehtii eropäätöstä "hienoksi ja suoraselkäiseksi". Anteeksi vain Katainen, Korhola ja Harkimo, mutta minä tulin Sarkomaan torstaisesta ilmoituksesta surulliseksi. Jälleen kerran nuori ja urallaan nousussa oleva nainen joutui taipumaan: vaativaa työtä ja normaalia perhe-elämää oli vaikea sovittaa yhteen.

Kuinka moni nuori miesministeri on tehnyt saman? Eipä ihan heti tule mieleen.

Olli-Pekka Heinonen teki ministeriaikanaan yhden työpäivän viikossa etätyönä kotoaan, jotta sai olla enemmän perheen kanssa. Kun Heinonen lopulta jätti politiikan, hän ei perustellut päätöstään perhesyillä.

Työn ja perheen yhteensovittamisesta puhutaan paljon ja tehdäänkin jonkun verran. On luotu erilaisia malleja, joiden avulla pienten lasten vanhemmat voivat viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Ratkaisu on luonnollisesti aina se, että lasten ollessa pieni töitä tehdään vähemmän, joko lyhentämällä työpäivää tai käyttämällä täysimääräisesti tarjolla olevat vanhempainlomat.

Tosiasia kuitenkin on, että työuralla eteneminen usein viivästyy, jos työhön ei heittäydy kaikilla voimillaan. Menestyjät tekevät pitkiä päiviä ja jos se ei riitä, avuksi otetaan viikonloput. Työelämässä palkitaan tuloksista, kilpailu on kovaa.

Paljon kuitenkin kiinni pelkistä asenteista.

Miksi yleinen käytäntö lapsiperheissä on, että nainen joutuu tinkimään omasta urastaan, jos lastenhoito sitä vaatii? Katsotaanko meikäläisillä työpaikoilla vielä kieroon nuorta miestä, joka kieltäytyy ylitöistä vetoamalla lastenhoitoon? Kohotellaanko pomokerroksessa kulmakarvoja, kun mies ilmoittaa jäävänsä kotiin hoitamaan sairasta lasta?

Monilla työpaikoilla tehdään juuri niin. Ei onneksi kaikilla.

Minulla on myös yksi aivan konkreettinen ehdotus.

Johtavissa asemissa olevat työntekijät joutuvat melko usein venyttämään työpäiviään sen vuoksi, että asiakkaita tai yhteistyökumppaneita tavataan erilaisissa tilaisuuksissa pääosin iltaisin. Pois ei voi jäädä, koska osallistuminen tilaisuuksin katsotaan työksi.

Työtähän se onkin.

Entäpä jos otetaan tämä todesta ja pyritäänkin järjestämään kontaktipintojen sivelytilaisuudet työaikana eli päivällä? Päivällisen sijasta voi aivan hyvin tarjota lounaan, joskus vaikka aamiaisen.

Silloin pienten lasten vanhemmat voivat osallistua tilaisuuksiin ilman mutkikkaita lastenhoitojärjestelyitä. Työtehokin saattaa seuraavana päivänä olla kaikilla parempi kuin kostean ja pitkän illan jälkeen.

Ei iltatilaisuuksia kokonaan kannata lopettaa, mutta niistäkin voi nauttia enemmän, jos niitä on harvemmin. Luultavasti melko moni on kanssani samaa mieltä varsinkin näin joulun alla.

Politiikassa kaikki ei aina ole sitä, miltä se näyttää tai miltä sen halutaan näyttävän. Saattaa olla, että Sarkomaan eron taustalla on muitakin kuin perhesyitä.

Olen jo kuullut arvioita, että Sarkomaa lähtee, koska hänen yli käveltiin. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hyväksyi keskiviikkona lausuman, jonka mukaan hammaslääkäreiden koulutuksen aloittamisesta Kuopion yliopistossa on päätettävä kevättalven kehysbudjettineuvotteluissa. Asialla on jo myös johtavien ministereiden hyväksyntä.

Oli niin tai näin, opetusministeriksi nousee jyväskyläläinen Henna Virkkunen . Hän ymmärtää pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen tarpeita paremmin kuin kannuksensa Helsingin kunnallispolitiikassa hankkineet poliitikot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.