Tahkolla menee hyvin

Kielteisten talousuutisten massasta erottui torstaina ilosanoma: Nilsiän Tahkon uusi vuosi ja sitä seuraavat lähiviikot ovat ennätyksellisen vilkkaat. Tahkovuori Oy majoittaa vuodenvaihteessa reilut 5 000 ihmistä. Kasvua edellisvuoteen on 35 prosenttia. Se on todella paljon hetkellä, jolloin maailma taistelee taloustaantumaa vastaan.

Yhtiön johto on syystäkin mielissään matkailijoiden virrasta. Sesongin vieraista valtaosa on venäläisiä, jotka ovat maksaneet etukäteen majoituksensa ja erilaiset palvelut. Nyt matkailupomot toivovat Tahkolle kunnon talvikelejä.

Tahko on Pohjois-Savon matkailun lippulaiva ainakin talvella. Aluetta on kehitetty voimakkaasti viime vuosina. Se kiinnostaa erityisesti venäläisiä. Heitä käy Tahkolla paljon muulloinkin kuin uudenvuoden aikana. Venäläiset omistavat Tahkolla kiinteistöjä, mikä osittain selittää itänaapurien suuren määrän.

Tahkon ja monien muiden suomalaisten lomakeskusten ongelma on leuto talvi. Jos maa ei ole valkoisena, se vaikuttaa ihmisten viihtyvyyteen. Oikkuilevalle säälle ei mahda mitään. Siksi matkailuihmisillä riittää ideoitavaa, kuinka rakentaa vieraille mielekäs loma säällä kuin säällä.

Venäläiset tulevat sankoin joukoin Savoon ja muualle Suomeen. Suomalaisten matkustelu Venäjälle on sen sijaan takavuosien hurjasta buumista loiventunut huomattavasti. Yksi syy on naapurimaan korkea hintataso. Suomalaisten matkustusinto sinänsä on säilynyt vähintään ennallaan. Talvisia vetovoimakohteita ovat muun muassa Kaukoidän maat, Etelä- ja Väli-Amerikka sekä Kanarian saaret.

Vaikka ikäviä talousuutisia satelee joka päivä, tällä ei ainakaan vielä näytä olevan merkitystä ulkomaille suuntautuvaan lomamatkailuun. Suomalaiset reissaavat samalla tavalla kuin noususuhdanteessa. Jos globaali talouskriisi ei hellitä, matkailuelinkeino tulee kärsimään samalla tavalla kuin muut toimialat. Liikematkustaminen sen sijaan on jo vähentynyt huomattavasti. Matkatoimistoalan mukaan liikematkustamisen muutokset ennakoivat hyvin suhdanteiden muutoksia. Kun liikematkustaminen seuraavan kerran kääntyy nousuun, yleinen noususuhdanne alkaa siitä hetkestä noin puolen vuoden kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.