Tahkolle oma strategia

Pohjois-Savon matkailustrategian mukaisesti maakunnassa on yksi matkailukeskus. Se on Tahko ja sen lähialue. Matkailukeskuksella tarkoitetaan kaupunkimaista yksikköä, jossa pääasiallisena toimintona on matkailu.

Maakunnassa on epärealistisia kuvitelmia matkailun keittämismahdollisuuksista eri pitäjissä. Tässäkin asiassa on viisautta tunnustaa tosiasiat ja todeta, että maakunnassa on vain muutama alue, joissa matkailuun kannattaa elinkeinona panostaa. Toki yksittäiset yritykset voivat menestyä sijaitsivatpa ne missä tahansa.

Huolimatta siitä, että Tahko on maakunnan matkailuveturi, sen alueelle ei ole laadittu kehittämisstrategiaa, jonka toteuttamiseen eri tahot voisivat sitoutua. Tällainen strategia tarvittaisiin ehdottomasti ohjaamaan alueen kehittämistä. Nilsiän kaupungilla ja alueen yrittäjillä tulee olla keskeinen rooli strategian laadinnassa. Mutta ei pelkästään heillä, vaan mukana tulee vahvasti olla maakunnallisten toimijoiden ja Kuopion kaupungin.

Tahkon mittakaava on sellainen, että Nilsiän voimavarat eivät yksin riitä alueen kehittämiseen. Tarvitaan maakunnallista tahtoa ja voimavarojen yhdistämistä. Kehittyessään Tahkon vaikutus säteilee ympäristöönsä yhä enemmän, kuten kaikki muukin taloudellinen toiminta tekee.

Ilman yhteistyön tiivistämistä vaarana on, että kaupunginjohtaja Jorma Aution esittämä pilakuva aasista ylisuurten, takapainoisten vankkureiden veturina toteutuu ja aasi yrittäessään vetää rattaita kuopii tyhjää kun jalat eivät yllä maahan. Kun meillä maakunnassa on jokin hanke tai alue, jolla on vetovoimaa, pitää sen taakse löytyä rahaa ja kehittämistahtoa yli erilaisten rajojen. Tahko on sellainen hanke.

Kehittäminen jatkuu Julkinen keskustelu Tahkon kehittämisessä on viime vuosien aikana keskittynyt miltei vain ja ainoastaan Tahkon korottamiseen. Sen puolustamiseen ja vastustamiseen. Tosiasiassa kuitenkin Tahkon alueen kehitys on ollut valtaisaa ja on sitä tulevaisuudessakin, tulipa korotus tai ei.

Tahkon ydinalueella on suunnitelmia useiden kymmenien tuhansien jopa sadantuhannen neliömetrin (kymmenen hehtaarin) uudisrakentamiselle. Nämä mittaluvut ovat alueen yksityiskohtaisen kaavasuunnittelun pohjana.

Nilsiän kaupungin käytännön mukaisesti maanomistaja sitoutuu kaavamaksulla laadittavaan kaavaan. Kaavamaksu perustuu rakennusoikeuden määrään. Näin ollen kaavan mitoitusluvut ovat maanomistajien ja taustatahojen selkeä tahdonilmaisu tulevan rakentamisen mittakaavasta.

Tahkon alueella suunnitteilla olevat investoinnit ovat suuruudeltaan yli 200 miljoonaa euroa. Vaikka hankkeet toteutuvatkin yritysten toimesta, on selvää, että investointien vaatimat panostukset kunnallistekniikkaan, maanhankintaan, teiden rakentamiseen ja muiden puitteiden rakentamiseen ylittävät Nilsiän kaupungin kantokyvyn.

Vaarana on, että kehitys hidastuu ja kilpailijat vievät hankkeet ja matkailun kehityksen painopiste siirtyy johonkin toiseen matkailukeskukseen. Maakunnan matkailun kehittymisen näkökulmasta tähän ei ole varaa.

Nilsiän kaupunki esittää Pohjois-Savon Liitolle hankemaakuntakaavan laatimista Tahkon alueelle. Tässä vaiheessa jos missä olisi hyvä laatia alueen kehittämisen kokonaisstrategia. Hankemaakuntakaavalla ei miltään osin saa vaarantaa Tahkon alueen kokonaiskehittämistä. Sen tulee olla osa kokonaisstrategiaa, ei erillinen asiakirja.

Lisää vetovoimaa Nilsiän kaupungin tavoitteena on pitkällä aikavälillä rakentaa Nilsiän taajama ja Tahkovuori yhtenäiseksi matkailupalvelujen alueeksi alkaen Tiirinlahdesta, päätyen Nilsiän keskustan, Louhosareenan ja Golden Resortin alueen kautta aina Tahkovuorelle ja Aholansaareen asti.

Mielestäni merkittävin kehittämisalue on Tahkon keskusta. Sille alueelle on kyettävä muodostamaan matkailualueen sydän, joka on riittävän vetovoimainen. Seppo Karvisen sanoja lainaten alueelle on kyettävä muodostamaan "tulennielijäpalvelujen kulttuuri", mikään maailmassa tarvittava vapaa-ajan laillinen palvelu ei saa olla alueella vierasta. Keskustan on oltava tiivis ja kaupunkimainen. Mökeille on tilaa seuraavilla vyöhykkeellä.

Viime vuosien aikana tämä Tahkon ydinalue on kehittynyt vahvasti, mutta ei riittävästi. Kehittymisen kannalta kriittistä massaa ei vielä ole saavutettu. Alueen vuodepaikkojen määrä on vielä kaukana Rukan tai muiden pohjoisten matkailukeskusten vuodepaikkojen määrästä.

TE-keskus tukee Pohjois-Savon TE-keskus on rahoittanut Tahkon alueen rakentamista ja palveluja kuluvalla vuosituhannella liki 10 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi Pohjois-Savon liitto on myös myöntänyt alueelle EAKRin rahaa.

TE-keskus tulee myös jatkossa rahoittamaan Tahkon alueen kehittämistä omien rahoitusraamiensa puitteissa. Erityisesti ohjelmapalvelut, mutta myös rakentaminen voi olla rahoituskohteena äkillisen rakennemuutoksen varojen turvin TE-keskuksen ja ministeriön rahoituslinjausten puitteissa. Tahkon korotusta TE-keskus ei rahoita. Siihen yhteiskunnan pk-yritysten kehittämiseen tarkoitetut rahat ovat riittämättömät.

Rahoitusta on saatavissa ohjelmapalvelujen lisäksi muun muassa yritysten kehittämiseen, strategisesti merkittävien palvelujen tuottamista tukevien kiinteistöjen rakentamiseen ja kunnostamiseen ja alueen kunnallistekniikan rakentamiseen.

Vaikka ohjelmapalvelut ovat parantuneet viime vuosien aikana, on vielä paljon kehittämisen varaa, esimerkiksi maastohiihtoladut ovat vähäiset verrattuna pohjoisen Suomen latuverkostoihin. Samaten vaellus- ja kävelypolut.

Erityisenä haasteena onkin seosongin jatkaminen siten, että myös keväälle ja syksylle on tarjolla lisää palveluja. Golf, veneily, ratsastus ja maastopyöräily ovat tuoneet kesän mukaan Tahkon matkailuun.

Tahkon kehittäminen vaatii rahaa ja yrittäjyyttä ja ennen kaikkea kaikkien toimijatahojen tiivistä yhteistyötä yhteisesti sovitun tavoitteen saavuttamiseksi.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon TE-keskuksen johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Korona horjuttaa Kiinan suurvaltapyrkimyksiä

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.