Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo tuli viimein julkisuuteen taidepetosjutussa, jossa kuopiolaista pariskuntaa syytetään väärennys- ja petosrikoksista Valamon luostarissa järjestettyjen näyttelyjen yhteydessä. Leo kertoo olevansa äärimmäinen vihainen asiasta, jossa hän ja luostari tulivat harhautetuiksi. Leonkin nimi liitettiin tapaukseen, sillä hän oli aikanaan Valamon luostarissa avaamassa Mestarin jälki- ja Via Finlandia -myyntinäyttelyitä (Savon Sanomat 18.9.).

Vyyhdin lievimmin moitittavissa tapauksissa Valamossa myytävistä teoksista pyydettiin ja saatiin reippaasti ylihintaa. Pahimmillaan osa teoksista todettiin rikostutkinnassa arvottomiksi mustesuihkutulosteiksi.

Leon ja näyttelyt kuratoineen metropoliitta Arsenin lausunnot eivät vieläkään täysin läpivalaise kirkon osuutta, vaan eri osapuolet pikemminkin vierittävät vastuuta toisilleen.

Leo ja Valamon johtaja, igumeni Sergei luottivat näyttelyn asianmukaiseen kuratointiin. Arseni taas kertoo ainoastaan valinneensa teokset teosjoukosta ja päättäneensä ripustuksesta. Arseni oli tietoinen näyttelyn harhaanjohtavasta markkinoinnista ”itäsuomalaisella suvulla”, mutta siitä vastasi hänen mukaansa luostari. Selvyyttä ei ole siitäkään, kuka lisäsi teoksia vetolaatikoissa kesken näyttelyn.

Ortodoksikirkon tai Valamon johtoa ei epäillä rikoksista, mutta eettinen varjo lankeaa luostarinkin toiminnan ylle. Kirkko on saanut tuloja muun muassa pääsylipuista ja kävijöiden tuomasta muusta oheismyynnistä. Valamossa moraalisesti kyseenalaiselle ja mahdollisesti rikolliselle toiminnalle annettiin henkiset ja hengelliset puitteet, jotka ovat voineet herättää ostajissa petollista luottamusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.