Taikasana työkalupakki

Työkalupakki on ehtaa konsulttikieltä. Tiedättehän, että tehostuksen nimissä kehitellään myös julkisen palvelun itsestään selvillä toimialueilla aivoriihiseminaareja ja konsulttitutkimuksia siitä, miten hommat voitaisiin hoitaa "toisin" eli tehokkaammin, vähemmillä työntekijöillä ja vähemmällä rahalla.

Johtamisen johtamistakin tarjotaan malliksi. Ja aina "uudistuksia".

Kuuntelin lopettelevan eduskunnan viimeistä kyselytuntia, enkä jaksanut enää innostua kuin huumorilla dramaattisista syytöksistä, vastasyytöksistä, veteraanien joutsenlauluista sekä muitten suuresta jatkopaikan petailusta sinä järkyttävän lyhyenä tuokiona, joka tuo esittäytymistunti on.

Ajattelin, että Ylen tehtävä olisi näyttää jollain kanavalla kaikki, mitä tuolla talossa, sen suuressa salissa tapahtuu. Näyttää kaikki ne yksinäiset hetket, kun edustajista vähiten suosittu puhuu tyhjässä salissa paikalla pakon edestä istuville virkailijoille. Näyttää varsinainen päätöksenteko. Ikuistaa, kuka painoi nappia miten ja milloin milloin. Kertoa raaka totuus.

Kyselytunti on katsojalukujen vuoksi populistinen. Silti eduskunta ei ole ymmärtänyt, kuinka tiivis on lähetysaika.

Parhaan viihdeohjelmamme esiintyjät lampsivat saliin ohjelma-ajan jo alettua hitaasti kuin amatööriesiintyjät. Nuija kopisee, mutta mitään ei tapahdu. Ylen kommentaattori latelee alkusanat terraariostaan, ja pian kuulemmekin häntä jo, kun televisiointi on loppumassa, vaikka kuinka mielenkiintoinen keskustelu olisi kesken.

Minuutin puheaika ylitetään jatkuvasti, koska kysymysten suunnittelu on huonoa. Terävä, lyhyt ja tehokas kysymys sekä vastaus antaisivat useammalle edustajalle tv-aikaa ja useammalle kysymysaiheelle tilaa.

Tahmeus näkyy itse päätäntätyössäkin.

Kysyttiin vanhusten aseman parantamisesta, josta on ollut jo kohta neljän vuoden ajan puhetta. Vastaus oli, että nyt suunnitellaan, millaista

Meidän alallamme, Kuopion musiikkikeskuksessa orkesterityötä tehdessämme, on suhde tilauksen ja tuotoksen välillä helppo kuin vessassa käynti.

Me vain tuotamme hunajata. Kaupunkia kiinnostaa enenevästi toimintamme. Sen taholta pyydetään hyvää laatua ja monipuolista ohjelmaa, joka vetäisi myös yleisöä paikalle.

Tämän pyrimme toteuttamaan. Käytämme siihen vuosikymmenten aikana sekä yksilötasolla että yhteisin harjoituksin hiottua soittotaitoa, luovaa mielikuvitustamme sekä kansainvälisiä suhteitamme. Suunnittelu- ja toteutusyöhön osallistuvat sekä orkesteri että talon kokenut ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Olemme joskus kokeilleet näitten työkalupakkien käyttöä sekä konsulttiapuakin, mutta hyödyttöminä ne on jätetty taakse. Kysymällä Kuopion kaupunginteatterin tai muitten taidelaitostemme henkilökunnilta saisimme varmaan jotensakin samankaltaiset vastaukset.

Karmea huhu kertoo, että jossain kaukana pohjoisessa oli taannoin auki lääninsuunnittelun SUUNNITTELIJAN toimi. Herramunjee tätä hätää.

Kirjoittaja on kuopiolainen kapellimestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.