Taiteen vapaus hävisi

Poliisi sensuroi hollantilaisen taiteilijan Dries Verhoevenin performanssiteosta Helsingissä. Poliisi määräsi, että 83-vuotias nainen ei saa istua alasti lasivitriinissä Helsingin keskustassa. Määräystä perusteltiin vetoamalla lakipykälään sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Tällainen pykälä laista tietenkin löytyy. Pykälä on kuitenkin muotoiltu sen verran löyhästi, että se antaa sijaa tulkinnalle. Nyt poliisi tulkitsi pykälää sinänsä loogisesti, mutta hyvin yksiviivaisesti.

Toisenlainenkin mahdollisuus olisi ollut. Perustuslain 16. pykälä toteaa, että ”tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu”.

Perustuslakiin sisältyvään sananvapauspykäläänkin voisi vedota, vaikka pykälässä todetaankin, että ”lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia”. Suomalaisessa saunakulttuurissa lapsia ei tarvitse suojella alastomuudelta.

Mitä taiteen vapaus käytännössä tarkoittaa? Nyt perustuslakiin 1990-luvulla lisättyä pykälää voisi testata. Rikkoiko poliisi perustuslakia?

Aikaisemmin Verhoevenin teos on sensuroimattomana ollut esillä kahdeksassa kaupungissa Suomen ulkopuolella. Meillä se ei onnistunut. Se ei ole kunniaksi Suomelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.