Taiteen vapaus hävisi

Poliisi sensuroi hollantilaisen taiteilijan Dries Verhoevenin performanssiteosta Helsingissä. Poliisi määräsi, että 83-vuotias nainen ei saa istua alasti lasivitriinissä Helsingin keskustassa. Määräystä perusteltiin vetoamalla lakipykälään sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Tällainen pykälä laista tietenkin löytyy. Pykälä on kuitenkin muotoiltu sen verran löyhästi, että se antaa sijaa tulkinnalle. Nyt poliisi tulkitsi pykälää sinänsä loogisesti, mutta hyvin yksiviivaisesti.

Toisenlainenkin mahdollisuus olisi ollut. Perustuslain 16. pykälä toteaa, että ”tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu”.

Perustuslakiin sisältyvään sananvapauspykäläänkin voisi vedota, vaikka pykälässä todetaankin, että ”lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia”. Suomalaisessa saunakulttuurissa lapsia ei tarvitse suojella alastomuudelta.

Mitä taiteen vapaus käytännössä tarkoittaa? Nyt perustuslakiin 1990-luvulla lisättyä pykälää voisi testata. Rikkoiko poliisi perustuslakia?

Aikaisemmin Verhoevenin teos on sensuroimattomana ollut esillä kahdeksassa kaupungissa Suomen ulkopuolella. Meillä se ei onnistunut. Se ei ole kunniaksi Suomelle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.