Taitoaineet tärkeitä

Opetushallituksen tekemä tuore arvio kertoo, että musiikin, kuvataiteen ja käsityön osaaminen peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa on keskimäärin välttävää tai enintään tyydyttävää (HS 15.3.). Arviointi kohdistui ensimmäistä kertaa taide- ja taitoaineisiin.

Tytöt olivat poikia taitavampia kuvataiteessa ja musiikissa, mutta käsityössä oli jo tasaisempaa. Perinteinen sukupuolijako näkyi kuitenkin niin, että pojat hallitsivat paremmin teknisen työn ja tytöt tekstiilityön.

Musiikissa yhteissoitto sujui kelvollisesti, mutta käsitteiden ymmärtäminen tuotti jo vaikeuksia. Kuvataiteessa median ja kuvaviestinnän tulokset olivat parhaita, mutta kuvallisen ilmaisun ja kuvallisen ajattelun alueella ne olivat heikompia. Sarjakuvailmaisu osoittautui vaikeaksi käytännössä.

Opettajat kritisoivat, että opetusaikaa taitoaineisiin on liian vähän. Joinakin päivinä kyseisiä tunteja saatetaan käyttää jopa muiden aineiden kokeisiin.

Opettajien antama arvostelu on paikallaan. Taitoaineiden opiskelu antaa nuorille monipuolisia valmiuksia. Esimerkiksi käsitöiden osaaminen avaa monelle nuorelle mielenkiintoisen ammatillisen uran myöhemmässä elämässä. Opettajilla on varmasti halua ja valmiuksia panostaa myös taitoaineisiin, mutta siihen ei nykyjärjestelmässä jää riittävästi aikaa.

Taitoaineissa näyttää olevan sama ilmiö kuin esimerkiksi liikunnassa. Ne joutuvat tiukassa paikassa syrjään "tärkeämpien" aineiden edestä. Ilmiö on valitettava. Oppilaiden enemmistö suhtautuu taitoaineisiin myönteisesti.

Valitettavaa on myös liikunnan vähäinen osuus opetuksessa. Oppilaiden fyysinen kunto on rapistunut viime vuosien aikana. Esimerkiksi huomattava osa armeijaan menevistä nuorista miehistä on koulun jäljiltä suorastaan rapakunnossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.