Taivas ei pudonnut niskaan

Monien suomalaisten tuntema pelko kuntauudistusta kohtaan on jo toteutunut–Tanskassa. Juutit vähensivät kuntiensa määrää reippaasti 271:stä 98:aan lähes kuusi vuotta sitten.

Nyt tanskalaiset arvioivat, että heidän vaikutusvaltansa oman kunnan asioihin on heikentynyt.

Muuta pahaa sanottavaa heillä ei juuri ole, vaikka muutos on ollut melkoinen.

Kuntien keskimääräinen asukasluku on noussut 16000:sta 54000:een. Ainoastaan seitsemässä kunnassa on alle 20000 asukasta.

Myönteisiin asioihin kuuluu se, että hallinnon kulut ovat kasvaneet selvästi hitaammin yhdistyneissä kunnissa kuin yhdistymättömissä. Kovin suuria johtopäätöksiä kehityksestä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä hallintokulujen osuus Tanskan kuntien kuluista on 7-8 prosenttia kun Suomessa sama luku on 3-4 prosenttia.

Tanskalaistutkijoiden Lars-Erik Borgen ja Jørn Rattsø (HS 4.10.) mukaan pohjoismaisella hyvinvointivaltion mallilla on kaksi päävaihtoehtoa: joko kasvattaa kuntien kokoa tai siirtää kuntien tehtäviä valtiolle.

Suomi on valinnut Tanskan linjan: itsehallinto sekä vastuu terveydenhuollosta pysyvät kuntien vastuulla. Taivas ei pudonnut tanskalaisten niskaan, joten tuskinpa putoaa meidänkään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.