Takaisin Alkoon?

Niuvanniemen sairaalan ylilääkäri, oikeuspsykiatrian professori Jari Tiihonen on varmasti oikeassa siinä, että kasvavalle alkoholismille pitäisi tehdä jotakin Suomessa. Koviakin keinoja pitää harkita, kun yhteiskunnan varat eivät yksinkertaisesti riitä päihdeongelmien täysimittaiseen hoitoon.

Professorin mielestä yksi keino voisi olla, että keskiolut palautetaan ruokakaupoista ja kioskeista takaisin Alkoon. Taustalla on ajatus, että kun tarjontaa vähennetään, vähenee myös kulutus.

Keskiolut vapautettiin Suomessa vuoden 1969 alusta, siis runsaat neljä vuosikymmentä vuotta sitten. Jotkut kunnat yrittivät vielä rimpuilla keskioluettomina sen jälkeen, mutta joutuivat luopumaan periaatteistaan, kun kuntalaiset karkasivat olutostoksille naapurikuntiin.

Keskioluen vapauttaminen lisäsi nopeasti alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa, ja tänään emme häviä juomisen määrässä enää keskieurooppalaisille suurkuluttajille. Oluesta on tullut maan tapa, ja siksi sen myynnin palauttaminen Alkon monopoliksi on ajatuksellisesti mahdotonta tavalliselle kansalle.

Professori Tiihonen saa vastaansa myös päivittäistavarakaupan, kioskit ja huoltoasemat, joiden liiketoimissa olutkauppa muodostaa olennaisen ja kannattavimman osan. Jos kaupalta kysytään, se haluaa ottaa oluen lisäksi vielä viinitkin myytäväkseen.